Asırlar boyunca 3 kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti'ni kuran, adaletli, atılgan ve mücadeleci yapısıyla örnek bir lider olan Osman Gazi, yüzlerce yıl sonra bile araştırılmaya devam ediyor.
Askeri becerisi de yüksek olan Osman Gazi, küçük bir uç beyliği iken zamanla evrensel devletlerden biri haline gelen, büyük bir coğrafya üzerinde tek hanedana dayalı en uzun süre devamlılık gösteren devlet olan Osmanlı Devleti'ne ismini verdi.
Mücadelelerle dolu ömrüne önemli fetihleri sığdıran Osman Gazi, 1326 yılında Bursa'nın fethini göremeden hayata gözlerini yumdu.
Yüzlerce yıldır dilden dile anlatılan bir rivayette, bir Yunan komutanının Osman Gazi'nin sandukasını tekmelediği belirtiliyordu.
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Sezai Sevim, işin aslını anlattı.
Osman Gazi'nin naaşının, zeminin altındaki toprakta gömülü olduğunu bildiren Sevim, şunları kaydetti:
"Halk arasında, Yunan işgali sırasında bir Yunan komutanın Osman Gazi'nin türbesine tekme atıp kurşun sıkarak, 'Ey Osman, bak bizden aldığın yeri geri aldık. Kalk, kurtarabiliyorsan kurtar' dediği anlatılır ancak bunun izi ve delilinden bahsedilmiyordu."
"Son restorasyonda sanduka ve örtünün de tamiri yapıldı. Bu işi yapan arkadaşlar, sandukanın ve kumaşın delik olduğunu hatta sanduka içinde mermi çekirdeği tespit ettiklerini söylediler. Halk arasında söylenen rivayetin gerçek olduğunu anlamış olduk."
"Sonradan ortaya çıktı ki Yunanistan'da bazı gazetelerde, Yunan komutanın Osman Gazi Türbesi'nin başında kurşun sıkma ve tekmeleme sırasında çekilmiş fotoğrafı yayımlanmış."
Osman Gazi türbesinde poz veren yunan askerleri (Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci)
Yüzbaşı Sofoklis Osman Gazi türbesinde (Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci)