Tarihi köklü bir bitki olan zerdeçal, altın sarısı renginin yanında faydalarıyla da altın değerindedir. Zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav ve Hint safranı olarak da bilinen bu bitkiyi ticari olarak yetiştirilebileceğiniz gibi evinizdeki saksılara ya da bahçenize de ekebilirsiniz.
ZERDAÇAL NEDİR?
Besin değerleri bakımından oldukça zengin olan zerdeçal bol miktarda potasyum, demir, manganez mineralleri, C vitamini ve B6 vitamini içerir. Günümüzde ilaç sektöründe kullanılmasının yanında eski çağlarda da şifalı bitkiler kategorisinde yer alır.
ZERDAÇAL FAYDALARI NELERDİR?
ZERDAÇAL NASIL KULLANILIR?
Zerdeçalın en sık kullanılan şekli toz haline getirilip baharatların içine katılması olarak karşımıza çıkar. Farklı baharatların yapımında kullanılabilen toz halindeki zerdeçal, tek başına da tercih edilebilir. Yemeklerin lezzetini zenginleştirir. Bunun yanında zerdeçal çayı da yaygın bir şekilde tüketilir. Peynir gibi gıdalara renk vermesinin yanında tekstil sektöründe de sarıya boyanacak kıyafetler için zerdeçalın güçlü yapısından yararlanılır. Kına yapımının yanında cilde olan faydası sayesinde zerdeçal, farklı cilt maskelerinde de sıklıkla yerini alır.
EVDE ZERDEÇAL NASIL YETİŞTİRİLİR?
ZERDAÇALIN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Zerdeçalın yan etkileri hakkında bilinen herhangi bir çalışma yoktur. Oldukça yoğun aromalı bir baharat olan zerdeçal, alerjik reaksiyonlar doğurabilir. Özellikle alerjik kimselerde vücudun çeşitli bölgelerinde reaksiyonlar meydana gelebilir.
Zerdeçalın tüketiminde endişeliyseniz öncesinde bir alerji testi yaptırabilir veya bir uzman doktora danışabilirsiniz.
ZERDAÇAL NASIL TÜKETİLİR?
Zerdeçalı takviye olarak alabilir veya baharat olarak kullanabilirsiniz. Zerdeçalla yemek pişirmek size büyük bir sağlık artışı sağlamasa da, onu aşağıdakilere ekleyerek hem lezzetten hem de faydalardan yararlanabilirsiniz:
Kaynak: Yemek.com