Prof. Osman Müftüoğlu bugünkü köşesinde zerdeçalın faydalarını şöyle yazdı;
"Peki, zerdeçal bu kadar güçlü bir bağışıklık desteği ise “Onu ne ile ne zaman ve nasıl tüketmemiz daha doğru olur?” sorusunun cevabı aslında düşünüldüğü kadar karmaşık değildir. Zerdeçalın en çok kullanıldığı geleneksel Hint mutfağında neler yapılıyorsa onu dikkate almak yeterli olur. Geleneksel Hint mutfağında günde ortalama bir iki çay kaşığı toz zerdeçal tüketiliyor.
Zerdeçalın önemli bir sorunu bağırsaklardan öyle kolayca emilememesi, bağırsak bariyerini geçip kana kolayca ulaşamaması. Karabiberle birlikte tüketildiğinde ise zerdeçalın bağırsaktan emilimi ciddi ölçüde artıyor. Eğer ortamda biraz da yağ (zeytinyağı, tereyağı) mevcutsa o zerdeçalın emilimi zirveye ulaşıyor. Emilimi arttırmak için zerdeçalı karabiber ve yağla karıştırdıktan sonra ısıtmakta da fayda var. Isıl işlem zerdeçalın etkinliğini maksimuma çıkarıyor.
AŞIRI TÜKETMEK ZARARLI!
Peki aşırı tüketiminin bir zararı olabilir mi? Maalesef evet! Mutfağınızda zerdeçala daha sık yer açın ama safra taşı veya böbrek taşı probleminiz varsa lütfen dikkatli olun. Miktara gelince... Zerdeçaldan optimum bir yarar elde etmeniz için taze zerdeçaldan 0.5-1 santimetrelik bir bölümü yiyeceklerinize eklemeniz ya da bir çay kaşığı kadar toz zerdeçalı, çeyrek çay kaşığı kadar karabiberle karıştırmanız yeterli olacaktır.
KANSERE YAKALANMA RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR
Zerdeçal sadece bağışıklığı güçlendirip iltihaplanmayı azaltmaz, zerdeçal sadece antioksidan gücüyle paslanmaya fren olmaz. Uzmanlara göre de zerdeçal tüketimi arttıkça kansere yakalanma ihtimalimiz azalabilir. İyi bir sağlık bakımı almamaları, kâfi ölçüde hijyenik bir yaşam sürme şansı yakalayamamaları, beslenmelerinde gerekli mükemmelliklere ulaşamamalarına rağmen Hindistan halkında Avrupa ve Amerikalılara oranla “kalınbağırsak, meme, mide, böbrek, akciğer ve prostat kanserlerine daha seyrek rastlanmasının” arkasında bol ve sık-düzenli zerdeçal tüketiminin olduğu biliniyor.
Zerdeçalın bol tüketildiği Okinawa Adası’nda da kanserlere daha seyrek rastlanıyor. Zerdeçalın kanser önleme ve mevcut bir kanserin tedavisini destekleme yönündeki faydalarını araştıran uzmanların en ünlüsü Dr. Bagavmall ve ekibi. Bu ekip Houston’daki (ABD) ünlü MD. Anderson Cancer Center’da araştırmalarını sürdürüyor. Tabii ki başka merkezlerde de benzer çalışmalar var ve neredeyse tümünün ortak kanısı şu: Zerdeçal desteği kanserle mücadelede işe yarayabilir!