GATA’nın önemi Afrin’de görüldü
15 Temmuz Fetullahçı darbe girişiminin ardından KHK ile kapatılan askeri hastanelerin doktorları yeniden cepheye ve sınırdaki hastanelere gönderildi
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin Zeytin Dalı Harekatı devam ederken yaralı asker ve sivillerin tedavisi için eski askeri hekimlerin cepheye gönderildiği öğrenildi. Aydınlık’ın bürokraside görevli bir kaynaktan edindiği bilgiye göre, sivil doktorların askeri yaralanmalarda yetersiz kalması üzerine gönderilen eski askeri hekimler, cephe hattındaki sahra hastenelerinin yanısıra Hatay ve Kilis’teki hastanelerde de görev yapmaya başladı. Sahadan kaynaklar da bu bilgiyi doğruladı.
15 Temmuz’daki FETÖ darbe girişiminin ardından yayınlanan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ordunun yegane askeri hekim kaynağı olan Gülhane Tıp Akademisi (GATA) kapatılmış, burada görev yapan askeri hekimler diğer sivil hastanelere dağıtılmıştı. Harp koşullarında çalışabilecek nitelikteki bu doktorlarımıza yönelik ihtiyaç, Fırat Kalkanı Harekatı’nın başlamasıyla yeniden günyüzüne çıktı. Fırat Kalkanı’nda kurulan sahra hastanelerinde nöbetleşe görev yapan askeri hekimler, şimdi de Afrin Harekatı nedeniyle cephe hattına gönderildi. Savaş koşullarında askeri yaralanmalar konusunda uzmanlaşmış olan doktorlarımıza yönelik ihtiyacın ortaya çıkması, GATA’nın da yeniden açılmasını gündeme getirdi.
ESKİ GATA KOMUTANI: SİVİL DOKTORU PARAŞÜTLE ATAMAZSINIZ
SAHRADA GÖREV ALIYORLAR
Aydınlık’ın devlet ve saha kaynaklarından edindiği bilgiye göre, hem cephedeki yaralanmalarda hem de özellikle Kilis ve Hatay’a yönelik saldırılarda eski askeri hekimler görev yapmak için bölgede görevlendiriliyor. GATA’nın sivilleştirilmesinin ardından Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde görev yapan askeri hekimler, bakanlığın görevlendirmesiyle 15 gün -1 ay arası sürelerde geçici göreve geliyor. Eski Ankara GATA ve eski Haydarpaşa GATA’daki rütbeli askeri hekimlerin öncelikli tutulduğu görevlendirmelerle gelen doktorlar resmi olarak İl Sağlık Müdürlüklerine bağlı olarak bölgede çalışıyor. Eski askeri hekimlere ihtiyaç duyulmasının sebebiyse sivil hekimlerin askeri yaralanmalara müdahalelerde yetersiz kalması ve sahra hastanesine gitmekten çekinmeleri. Bölgeye gelen askeri hekimler hem cephedeki sahra hastenelerinde görev alarak hem de Kilis ve Hatay merkez ve ilçelerindeki hastanelerde görev alarak yaralılara müdahale ediyor.
RAPOR HAZIRLANIYOR
Öte yandan edinilen bilgilere göre TSK Sağlık Komutanı Tuğgeneral Prof. Dr. Ufuk Demirkılıç da Kilis ve Hatay bölgesinde bizzat çalışmalarda bulunarak hekimlere yardımcı oluyor. Sağlık Komutanlığı’nın “TSK’nın askeri sağlık sistemine dönmesi” için bir rapor hazırladığı da edinilen bilgiler arasında yer aldı. Önümüzdeki günlerde hem Genelkurmay Başkanlığı’na hem de Hükümet’e sunulacak raporun ardından askeri hastanelerin açılması için çalışmaların hızlanması bekleniyor.