Gübresiz tarımda rekolte tehlikede
Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör 2018’de gübre kullanımının yüzde 20 düştüğünü söyledi. Özden, bu durumun rekoltenin düşmesi ve çiftçinin yoksullaşması anlamına geldiğini ifade etti.
Tarımsal gübre kullanımı ve üretimi düşüyor. Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör gübre üretimindeki düşüşün, tarımsal üretim için tehlike işareti olduğunu belirtti.
Güngör Özden, fiyat artışı nedeniyle 2018’de gübre kullanımının yüzde 20 düştüğünü, bu durumun rekoltenin de düşmesi ve çiftçinin yoksullaşması anlamına geldiğini söyledi.
2016 yılında tarımda kullanılan gübrede KDV sıfırlanmış, o yıl gübre kullanımı 6.7 milyon tona ulaştı. 2017 yılında ise miktar 6.3 milyon tona geriledi. 2018 yılına ilişkin tahmini kullanım 5.3-5.5 milyon ton arasında kaldı.
İTHALATA BAĞIMLILIK
Özden, gübrede ithalata bağımlılığın boyutunu şöyle özetledi: “Tükettiğimiz gübrenin yaklaşık üçte birini ve gübre hammaddesinin yaklaşık yüzde 95’ini ithal ediyoruz. Taban ve nitratlı gübrelerde katkı maddesi olarak kullanılan kireç taşı, kil ve dolamit haricinde, gübre üretiminde kullanılan girdiler tamamen ithal. Azotlu gübrelerin hammaddesi doğalgazdır. Ülkemizde çıkarılan doğalgaz miktarı ülke tüketiminin sadece yüzde 1’i seviyesindedir. Taban gübrelerinin hammaddesi ise fosfattır. Fosfat kayası, Kuzey Afrika ülkelerinden ithal edilmektedir. Her ne kadar Mardin Mazıdağ’da fosfat yatakları bulunsa da rezervi yeterli değil.”
‘VERİM DÜŞER’
Gübre kullanımı ile ürün verimliği arasında doğrudan ilişki olduğunu belirten Özden, “Kullanılan gübre miktarının düşmesi, birim alandan alınan verimin de düşmesine neden olacaktır” dedi, “Ülkemizde toprak ve bitki için gerekli olan azot, fosfor ve potasyum miktarlarının ülke olarak sadece yarısını kullanmaktayız. Bugün Hollanda’nın tarım alanında hektara 550 kilogram, Almanya’da 235 kilogram, Yunanistan’da 190 kilogram saf NPK (15-15-15) kullanılırken, ülkemizde sadece 95 kilogram saf NPK kullanılmaktadır.”
‘GÜBRE FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENİYOR’
2018 yılının sonlarında hububat ekimlerinin tamamlandığını, gübre fiyatları yüzünden çiftçinin tarlasına yeterli miktarda gübre atamadığını kaydeden Özden şu görüşleri dile getirdi:
“Çiftçi kullanamayınca firmaların elinde gübre stokları büyüdü. Şimdi yeni ekim dönemindeyiz. Döviz kurları yine yükseliyor. Gübre fiyatlarının daha da artmasından endişe ediyoruz. Gübre fiyatları daha da artarsa gübre kullanımı daha da düşecektir. Bunun sonucu da üretimin daha da düşmesi olacaktır.”