1 Haziran Medyanın Halleri
1 Haziran Medyanın Halleri...Köşe yazarlarının gündemi... Gazetelerde neler var? Köşe yazılarında öne çıkanlar...
TÜRKİYE’NİN KARARLILIĞI
ABDULKADİR SELVİ - HÜRRİYET
11 Haziran tarihi yaklaştıkça Türkiye’den sert uyarılar yapılmaya başlandı. Milli Savunma kaynakları da sözde seçim çalışmalarının kabul edilemez olduğunu belirten bir açıklama yaptı.
Milli Savunma kaynakları, PKK’nın Suriye’de sözde yerel seçim hazırlıklarına ilişkin sorular üzerine şunları söyledi: “Terör örgütü, üçüncü tarafların verdiği cesaret ve destekle kendini meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Sözde seçim çalışmaları Suriye’nin toprak bütünlüğü açısından kabul edilemez bir durum olduğu gibi bölgede huzurun ve barışın sürdürülebilmesi açısından olumsuz etkiler doğurabilecek potansiyele de sahiptir.”
Savunma kaynaklarının açıklamasında MGK bildirisine atıfta bulunularak, “MGK bildirisinde ifade edildiği gibi Irak ve Suriye’de gasp ettiği toprakları terör yuvası haline getiren PKK/KCK-PYD/YPG’nin ve ona sağlanan desteğin bölgemizdeki tüm unsurlarıyla birlikte bertaraf edileceğini, milli güvenliğimiz ve komşularımızın toprak bütünlüğü hilafına herhangi bir oldubittiye fırsat verilmeyeceğini bir kez daha vurguluyoruz” denildi.
Bu ses Türkiye’nin sesidir.
Bu uyarı Türkiye’nin uyarısıdır.
11 Haziran’da PKK’ya seçim yaptırmak isteyenlerin bunu dikkate almasında yarar var.
Yoksa Türkiye kararlı.
Nokta...
PKK’NIN SÖZDE SEÇİMİ VE ADRESE TESLİM UYARILAR
YAHYA BOSTAN - YENİ ŞAFAK
Bir. Terör örgütü PKK, sözde seçimlere giderek asıl amacının DEAŞ’la mücadele olmadığını ortaya koydu. Bazı ülkelerin terör örgütüne verdiği destek DEAŞ’la mücadeleye değil PKK’ya hizmet ediyor.
İki. Suriye’nin toprak bütünlüğü tehlikede. Bu adım Suriye’nin bir arada tutulmasını güçleştirecek. Böylece BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı kadük hale gelecek. Bu takdirde örgüte destek veren ülkeler Suriye’nin geleceğinde bir terör örgütüne alan açmaktan sorumlu tutulacak.
Üç. Örgüt “demokrasi” makyajıyla sahada tahakküm kuruyor. Seçimler göstermelik, kılıftan ibaret. Oy verecek ve seçilecek kişiler örgüt tarafından belirlenmekte (Örgütte “silah altına alınmayan” kişilerin oy vermesi kabul edilmemekte). Seçimleri boykot edeceğini açıklayan Suriye Kürt Ulusal Konseyi, örgüt baskısı altında. Örgütün ideolojisine teslim olmayan Suriyeli kürtlerin tamamı sindirilmeye ve tasfiye edilmeye çalışılmakta.
Dört. Terör örgütü Suriye’nin kuzeyinde istikrarsızlık kaynağı. Aşiretlerle çatışma halinde. Sözde seçime katılmama/boykot kararı alan aktörler bölgede yaşanan rahatsızlığı gözler önüne sermekte. Sözde yerel seçimler sahada istikrarsızlığı artıracak.
Beş. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğünü, bölgedeki istikrarı tehlikeye atacak, Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit edecek hiçbir oluşum ve girişime izin vermemekte kararlı. Bu kapsamda tüm seçenekler masada.
‘YABANCI AJAN’ KANUNU
HİLAL KAPLAN - SABAH
Eski yazılarımı hatırlatmamın nedeni, Gürcistan'da tekrardan alevlenen bir tartışma. ABD ile Rusya arasındaki çatışmanın en görünür ülkelerinden biri olan Gürcistan'da Mart 2023'te "Yabancı Ajanların Kaydına İlişkin Yasa Tasarısı" parlamentodan geçerek onaylanmıştı.
Ülkenin ABD ve Avrupa Birliği destekçisi cumhurbaşkanının yönlendirmesiyle protestolara neden olan yasa, 14 Mayıs 2024'te tekrar meclise getirilerek bir kez daha onaylandı.
Yasa aslında oldukça basit... STK ve medya kuruluşları fonlarının en az yüzde 20'sini yurtdışından alıyorlarsa yabancı ajan olarak kayıt yaptırmaları gerekiyor. Buna uymayanlara da ağır para cezası getiriyor.
Bu yasaya karşı çıkan cumhurbaşkanı veto edince meclis mayıs ayı içinde bir kez daha toplanıp yasayı tekrar onayladı.
Tabii bu sırada sokaklar yangın yerine döndü. Cumhurbaşkanının açıklamasından cesaret alan fonlu STK'lar ve onların temsilcileri, Avrupa Birliği bayrağına sarılarak gösteri düzenledi.
Gürcistan Meclisi yasayı ne zaman gündemine alsa Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD bu tasarıya karşı olduklarını ve onaylanması halinde "bedel ödeteceklerini" açıkladı.
Yani özellikle 7 Ekim'den bu yana İsrail'i eleştirmeyi dahi yasaklayan, Rusya-Ukrayna savaşında Rus klasiklerini bile insanlığın ortak hafızasından çıkarmaya çalışan ülkeler düşünce özgürlüğü masalını okumaya devam etti.
Üstelik bu yasa ABD'de 1938'den bu yana yürürlükte olan FARA (Foreign Agent Registration Act) olarak bilinen yasayla benzer özellikler taşıyor. ABD'deki yasada yabancı ajan kaydı yapan kuruluşlar şehir değişikliğinde bile izin almak zorunda.
ABD'de, Fransa'da, Almanya'da hak olana Gürcistan'da "insan haklarına aykırı" demelerine gerek yok. Nasılsa uluslararası sistemin "insan hakları" söyleminin masal olduğunu Gazze'de gördük. Bu saatten sonra fuzuli kelime israfına gerek olmamalı bence...