10 Ağustos Medyanın Halleri
10 Ağustos Medyanın Halleri... Köşe yazarlarının gündemi ne? Gazetelerde neler var? Köşe yazılarında öne çıkanlar neler?
HANİYE SUİKASTININ STRATEJİK HEDEFİ
KURTULUŞ TAYİZ - AKŞAM
Dikkat edilirse Haniye suikastının ardından müzakereler ABD üzerinden doğrudan İran'a kaydı. Amerikan medyasındaki haberlere göre İran'a giden bir heyetin Tahran'a hem İsrail-İran gerginliğini bitirecek hem de Gazze'de ateşkes sağlayacak bir teklif sunduğu belirtiliyor.
Bunun anlamı şu: Filistin davası, bu suikasttan sonra önemli oranda -tamamıyla değil- İran'ın etkisi altına girdi. İran, Haniye suikastıyla her ne kadar bir itibar kaybı yaşasa da ateşkes görüşmelerine etki eden aktörlerin bir adım önüne geçti. Netanyahu, Haniye suikastıyla Gazze ve genel olarak Filistin davasında diğer aktörleri devre dışı bırakarak İran ve vekil güçleriyle baş başa kalmak isteğini sahaya yansıtmış oldu.
İsrail, savaşsa da barışsa da karşıdaki rakip aktörün İran olmasını tercih ediyor. İsrail açısından bu bir tür kendi meşruiyetini üretme taktiği. Tel Aviv için Haniye suikastının ana stratejik hedefinin de bu olduğu anlaşılıyor.
NEYİ SAVUNDUKLARINI BİLMİYORLAR!
DİLEK GÜNGÖR - SABAH
Türkiye'de muhalefet anlayışı iyice çığırından çıktı. Önceki gün Amerikan video oyunu geliştiricisi Roblox Corporation'ın oyunu, Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişim kapatılınca kıyameti kopardılar. Biri çıkmış oyunun engellenmesini savunanlara hakaret ediyor, diğeri (Eminim, yasaklanınca platformun adını duymuştur) velilerin yasaklamadan dolayı kan ağladığını söylüyor, öteki güya bilim adamı, muhalefete yaranmak için internet ile leş oyunu aynı kefeye koyuyor, bir de aileleri suçlayıp, meseleyi saptırıyor.
Öyle sizin gittiğinizde tapındığınız ülkeler var ya, hani. Açın bakın bakalım.
Hangisinde böyle cinsel içeriklere geçit veren, pedofili kaynayan, şiddet içeren oyunlar barınabiliyor?
Alın size örnek...
Birleşik Krallık, cinsel ilişki ve gereksiz şiddet sahneleri nedeniyle birçok oyunu yasakladı. Cinsel içerik veya şiddet içeren oyunlar Singapur'da da yasak. Mesela eşcinselliği teşvik eden Mass Effect serisi. Avustralya'da Risen, Saints Row IV, Postal, South Park: The Stick of Truth, The Witcher 2, Syndicate, NecroVisioN, Reservoir Dogs, Silent Hill gibi şiddeti, cinsel içeriği, çıplaklığı, uyuşturucuyu teşvik eden oyunlar yasaklı.
Güney Kore'de de keza birçok oyun yasaklanmış durumda... ABD'de Custer's Revenge, The Guy Game, RapeLay yasaklananlardan birkaçı...
RapeLay, Arjantin'de de yasak. Belçika'da Phantasy Star Online 2, FIFA 17, Gears of War 4, Mario Kart Tour, Call of Duty gibi oyunlar ülkenin mevcut yasalarına göre kumar teşkil eden kullanımı nedeniyle yasaklandı.
Saymakla bitmez...
Bizim muhalefete göre, bunlar özgürlükçü ülkeler, biz yasakçıyız...
İNGİLTERE ‘DÜNYAYA REZİL OLDU’
HİLAL KAPLAN - SABAH
Sosyal medya paylaşımları ve şirketlere yönelik dünyadaki uygulamaların en somut örneği, siz bu yazıyı okurken İngiltere'de yaşanmakta. İngiltere'de sosyal medyada ortaya atılan yalanlarla başlayan ırkçı saldırıları sona erdirmek için hükümet harekete geçti. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, 5 Ağustos'ta yaptığı açıklamayla internet sitelerini suça aracılık etmekle itham etti.
İngiltere'den gelen haberlerde sosyal medya platformlarından kışkırtıcı paylaşımlar yapanların İngiliz polisi tarafından gözaltına alındığını görüyoruz. İngiliz televizyonları, vandalizm ve yağmaya kapı aralayan sosyal medya sitelerinin tamamen kapatılmasını savunan yorumculara yer veriyor.
Sosyal medya paylaşımlarını denetleyen özel polisler, sosyal medya şirketlerini uyarıp nelerin suç olduğunu belirten kılavuz yayınlayan kamu kuruluşları İngiltere'de oldukça normal karşılanıyor.
Normal karşılamayanlar da İngiltere'de yaşayan Türkler. Onlardan birinin sosyal medya paylaşımları şöyle:
"Bazı tweetlerimi sildim illegal göçmenler konusundaki. Britanya'da Facebook'ta vs. yazanları avlamaya başlamış hükümet. Maalesef Türkiye'den daha kötü durum. Tayyip eleştirilerimi burada bu hükümete yapsam kesin tutuklanırdım onu anladım."
Bugünün dünyasında sosyal medya şirketlerini kontrol altına almak, onların ülke kanunlarına uygun davranmasını sağlamak, devletler için bir egemenlik sorunu. İnanmayanlar İngiliz muhataplarına sorabilir.