10 üniversite mezunundan 4’ü ev genci
TÜİK üçüncü çeyrekte işsizlik oranını, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 10 seviyesinde hesapladı. Genç işsizliği yüzde 19,1 olarak açıklanırken yükseköğretim mezunlarının yüzde 38,3’ü ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz-eylül dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, mevsim etkisinden arındırılmış işsiz sayısı, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 234 bin kişi azalarak 3 milyon 433 bin kişi oldu. İşsizlik oranı böylece 0,7 puan azalarak yüzde 10 seviyesinde hesaplandı. İşsizlik, üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre 1,6 puan azaldı. 10 kişiden 3’ünün ise 1 yıldan fazla süre iş aradığı görüldü.
Aynı dönemde 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı 0,8 puanlık azalış ile yüzde 19,1 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 16,1, kadınlarda ise yüzde 24,7 olarak tahmin edildi.
7 PUAN ARTTI
Ne eğitimde ne istihdamda olanları ifade eden, “ev genci” olarak da anılan NEET (Not in Employment, Education or Training) oranındaki artış TÜİK istatistiklerine de yansıdı. NEET, eğitim almayan, çalışmayan ve iş arayışında da olmayan gençler için oluşturulmuş bir kavram. Bu gençler genellikle ailelerinin evlerinde yaşıyorlar, ekonomik olarak ailelerine bağlı oldukları gibi sosyalleşmek için de çok fazla fırsat bulamıyorlar. Üstelik OECD ülkelerine bakıldığında Türkiye, listenin en yüksek sıralarında yer alıyor.
Bu umutsuz kavramın içine aldığı gençlerin sayısı dünyada da artarken, Türkiye’de 15-24 yaş arası NEET oranı sene başından beri 3 puanlık artış gösterdi. İlk çeyrekte yüzde 24,2 olan NEET üçüncü çeyrekte yüzde 27,1 olarak açıklandı.
Eğitim durumuna bakıldığında ise yükseköğretim mezunu gençlerin yüzde 38,3’ü ne eğitimde ne istihdamda. İlk çeyrekte 30,9 olarak açıklanan bu oranda da 7 puanın üzerinde artış olması dikkat çekti.
NEREDEYSE 5 KADINDAN 1’İ KAYIT DIŞI
Tarım dışındaki sektörlerde istihdam edilenlerin sosyal güvenlik kurumlarına kayıtlarına bakıldığında ise, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 1,4 puan azalan kayıtdışılık oranı hala 16,4 seviyesinde. İstihdam edilen kadınların ise yüzde 19,1’i kayıt dışı çalışarak sosyal güvenlik hakkından mahrum.
İŞGÜCÜNE KATILIM GERİLEDİ
İstihdam edilenlerin sayısı, bir önceki çeyreğe kıyasla 123 bin kişi artarak 30 milyon 787 bin kişiye ulaştı. İstihdam oranı değişim göstermeyerek yüzde 47,5’te kaldı. Bu oran erkeklerde yüzde 64,9 iken kadınlarda yüzde 30,5 olarak gerçekleşti.
Mevsim etkisinden arındırılmış iş gücü, söz konusu dönemde 111 bin kişi azalarak 34 milyon 220 bin kişiye düştü. İş gücüne katılma oranı da 0,4 puanlık azalışla yüzde 52,8'e geriledi.
Bu dönemde istihdam edilenlerin sayısı, bir önceki çeyreğe göre tarım sektöründe 26 bin kişi, sanayi sektöründe 107 bin kişi azalırken; inşaat sektöründe 8 bin kişi, hizmet sektöründe 247 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 15,8'i tarım, yüzde 21,6'sı sanayi, yüzde 5,9'u inşaat, yüzde 56,7'si ise hizmet sektöründe yer aldı.
Geniş tanımlı işsizlik ise üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 0,5 puanlık azalışla yüzde 20,9 oldu.
BAKAN ÖZER’DEN NEET VURGUSU
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısının 1 milyon 33 bine ulaştığını bildirdi. Bakan Özer, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 25 Aralık 2021'de 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda önemli değişiklikler yapıldığını aktardı.
Mesleki eğitim merkezlerindeki kayıtlı öğrenci sayısının 1 milyon olması hedefine ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Özer, yasal düzenleme öncesinde Türkiye'deki çırak ve kalfa sayısının 159 bin olduğunu hatırlattı.
Mesleki eğitim merkezlerinin güçlenmesinin, aynı zamanda genç işsizlik oranlarının düşürülmesine önemli katkılar sağlayacağının altını çizen Özer, OECD ülkelerinin performans ölçümlerinde aktif olarak kullanılan "ne eğitimde ne istihdamda (NEET) olan gençlerin" oranıyla eğitim ve iş gücü piyasasının geçişkenlik performansını ölçen parametrelerde de iyileştirmelerin sağlanacağını kaydetti.
Bakanlığın açıklamasına göre, mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı öğrencilerin yüzde 30'u kadınlardan oluşuyor. Yaş sınırı olmaksızın meslek sahibi olmak isteyen en az ortaokul mezunu herkesin başvurabildiği, 33 alan ve 182 dalda nitelikli eğitim imkanı sunan mesleki eğitim merkezlerinde 3 yıl çıraklık, 1 yıl kalfalık eğitimleri veriliyor. Çıraklar 1658, kalfalar ise 2 bin 763 lira ücret alıyor.