15 gün mücadele etti keneye yenik düştü
Son dönemlerde kene vakaları artmaya devam ediyor. Son olarak Tokat'ta 15 gün önce kene ısırması şikayetiyle hastaneye başvuran Nadir Y., 8 günlük yoğun bakım mücadelesinin ardından hayatını kaybetti. Peki kene nedir? Kene ısırdığında ne yapmak gerekli? Detaylar haberimizde...
Tokat’ta yaşayan Nadir Yeşilkaya 15 gün önce kene ısırması şikayetiyle hastaneye başvurdu. Tokat Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan Yeşilkaya, tedavisinin devamı için Ankara'ya sevk edildi. 8 gün Ankara'da yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi verdi ancak hayata tutunamadı. Yeşilkaya bugün memletinde toprağa verilecek. Peki kene nedir? Kene ısırdığında ne yapmak gerekli?
Kene Nedir?
Keneler örümceğimsiler sınıfının akarlar alt sınıfında bulunan ve sayısı beş bini aşkın türden meydana gelirler. Akar ve kene terimi genellikle birbiri yerine kullanılsa da esasen sıcakkanlı hayvanlarda asalak olarak yaşayan türlere kene, bitkilerle beslenen türlere de akar adı verilmektedir. Açık havada, ağaçlarda, çalılarda, çimlerde, ya da yaprak yığınlarında bulunurlar.
KENE ISIRDIĞINDA NE YAPMAK GEREKLİ
Öncelikle en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve uzmanlar tarafından müdehale edilmeli. Sağlık kuruluşuna başvurulduğunda izlenecek adımları Türk Dermatoloji Derneği şöyle aktardı ;
1-Hastaların zaman zaman kene sanıp nevus, komedon, yabancı cisim gibi nedenlerle başvuruda bulunduğunu dikkate alarak öncelikle başvuru sebebinin gerçekten kene olup olmadığı saptanmalıdır.Genellikle çıplak göz muayenesi yeterlidir. Bazen de dermatoskopik muayene yardımına ihtiyaç duyulabilir.
2-Hastada kene varlığı tespit edildikten sonra elle kontrol edilmesi kolay künt uçlu dişsiz bir penset veya klemp (tercihen eğri uçlu) ile kene deriye yapıştığı yerin hemen üzerinden (ağız organelinin üstü) tutulur. Gövde kısmından tutmamaya ve sıkıştırmamaya özen gösterilmelidir.
3-Kenenin deriye gömük olan ağız organelini, deriye giriş yönünün tersine yani yukarı doğru hafif bir çekme uygulanarak veya çivi çıkartır gibi sağa, sola oynatarak veya saatin tersi yönünde çevrilerek serbest bırakması sağlanır.*
4-Deriden ayrılan kene tüpe konur ve tüpün ağzı kapatılır.
5-Deriden kenenin çıkartıldığı yer antiseptik bir solüsyon ile silinir.
6-Hastaya kenenin alınmasını takip eden günlerde (ortalama 10 gün) gövde derisinde döküntü, ateş, bulantı, kusma veya kene çıkartılan yerde giderek artma gösteren kızarıklık, sertlik gibi bulgular olursa mutlaka hastaneye başvurması hakkında bilgi verilir.