170 madenci kendini madene kapattı
Ne kıdem tazminatları ödendi ne toplu iş sözleşmeleri uygulandı. Maaşlar deseniz, düzenli ödenmedi. Asrın felaketinin kahramanları, gecemizi aydınlatan madencilerin sesini sorumlular görmezden geldi. 'Okullar açılacak, önümüz kış' diyen madenciler en sonunda kendilerini madene kapattı
Eskişehir'in Mihallıçcık ilçesinde kurulu Doruk Madencilik'te çalışan ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş)'nda örgütlü olan maden işçileri, geçmişe dönük haklarını alamadıkları için önceki gün 16.00 vardiyasında madene indiler ve kendilerini yer altına kapattılar. 170 işçi yer altında eylemdeyken, eşleri ve çocukları da toplanarak destek verdi. Seslerini duyurmak için haftabaşında işleri durdurmadan ve iş yerine zarar vermeden oturma eylemine başlayan madenciler, yetkililerin adım atmaması sonucunda eylemlerini yer altına taşıdı. 2022'nin Aralık ayında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)'ndan ihale edilerek Yıldızlar SSS Holding'e geçen Doruk Madencilik'te işçiler, 2016 yılından beri kazanılmış haklarını alamazken, emekliliği gelen işçiler de kıdem tazminatlarını alamadı.
YETKİLİLERE ÇAĞRI
Aydınlık'a konuşan Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul süreç boyunca sendika ve üyelerinin olağanüstü şartları ve iş yerinin somut problemlerini hep göz önünde bulundurarak sabırlı olduğunu, iş yerinin de menfaatlerini gözeterek çözüm odaklı yaklaştıklarını vurguladı. Akçul, gelinen aşamada iş yerindeki hukuksuz uygulamaların tahammül edilemez noktaya geldiğini belirtti. Akçul, "Bu süreç iş yerinde çalışma barışından söz edilemez ve işçilerin katlanmasının mümkün olamayacağı bir hal aldı.Gelinen aşamada, işverene zarar verme kastı içermeyen, tepki mahiyetinde mağduriyete son verilmesi amacıyla barışçıl eylem kararımızı aldık. Yetkililerden hukuka aykırılıkların bir an önce çözüme kavuşturulması için katkılarınız bekliyoruz." dedi.
BİR ÜST AŞAMAYA GEÇİLDİ
İşçilerle beraber basın açıklaması yapan Maden-İş Orta Anadolu Şube Başkanı Talih Kocabıyık, "Hal böyleyken sabırlı olmamız ve duyarsız kalmamız da söz konusu olamaz. Sesimizin duyulmaması ve sorunlarımıza çözüm bulunmaması sonucunda işi aksatmadan ve iş yerine herhangi bir zarar vermeden oturma eylemimizi yer altında açlık grevi boyutuna taşıyoruz. Başta TMSF olmak üzere işveren yetkilileri devlet büyüklerimizden sonuçlarımıza çare olmalarını bekliyoruz." dedi.
KIDEM TAZMİNATLARI ÖDENMEDİ
Maden sahaları ve termik santralin 2022 Aralık'ta TMSF'den Doruk Madencilik'e devredildiğini hatırlatan Şube Başkanı Kocabıyık, şunları kaydetti: "Bu iş yerinde devir tarihinde 550 üyemiz ve 700 çalışan bulunmaktaydı. Firma yetkilileri o tarihte, 250 kişiyi ücretsiz izne çıkardı. Devir aşamasında firmadan ayrılan ve akabinde emekli olan 240 çalışan üyemiz iş akdini fesih etmiş olup hakları olan kıdem tazminatları taraflarına 9 aydır ödenmemiştir. Bilindiği üzere kıdem tazminatının peşin ödenmesi gerekir.
HABER VERİLMEDEN SİGORTALARI DEĞİŞTİRİLDİ
"Yeraltı çalışma ruhsatlarının kendilerine verilmediğini ifade eden firma yeraltı çalışanı 190 kişinin temmuz ayı içerisindeki sigortaları ve ücretlerini herhangi bir tebliğ yapmadan çalışanların sigortaları ve ücretlerini yer üstünden uygulanmıştır. 2016 yılından bugüne kadar yapılan toplu iş sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıktan dolayı Yüksek Hakem Kurulu'nda bağıtlanıp haklarımız uygulanmamıştır.
UYARILAR CEVAPSIZ KALDI
"TMSF Başkanı'na yaptığımız hem yazılı, hem sözlü uyarılara rağmen cevap alınamamış, devir aşamasından bugüne kadar geriye dönük alacaklarımızın akıbeti hakkında hiçbir zaman net cevaplar verilmemiştir. Ayrıca açılan davamız mahkeme tarafından ve istinaftan onaylı bir şekilde apaçık ortadadır.
TOPLU SÖZLEŞME UYGULANMADI
"Özetlemek gerekirse 250 kişinin dokuz aydır ödenmeyen kıdem tazminatı, 2016 yılından bugüne kadar Yüksek Hakem Kurulu'ndan gelen karar bağlamında uygulanmayan toplu iş sözleşmelerinin uygulanmaması ve geriye dönük alacaklarımızın verilmemesi, bireysel emeklilik ve icra kesintilerinin üyelerimizden kesilip hesaplarına aktarılmaması, temmuz ayında yer altı çalışanlarına tebliğ yapılmadan sigortaları ve ücretlerinin gerisine göre uyarlanması, 2016-2022 yılları arası emekliliğinden dolayı ayrılan çalışanların kıdem tazminatlarının halen daha verilmemesi ana gündem sorunlarımızdır.
SABIR KALMADI!
"Doruk Madencilik'te çalışan işçilerimizin sabrı kalmamıştır. Bu belirttiğimiz vahşice sorunlardan dolayı çalışanların hak ettiği ortalama rakam 400 bin lira civarındadır. Bu zor geçen hayat şartlarında temel ihtiyaçlarımızı karşılamak ve önümüzdeki günlerde açılacak olan okulların eğitim masraflarının karşılanması bu yaşadığımız mağduriyette hiçbir şekilde mümkün değildir."