1915 Çanakkale köprüsüyle ilgili ilginç bilgi! Sultan Orhan Gazi ile bağlantısı ne?
1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılış törenleri konuşulurken Hürriyet yazarı Nedim Şener, enteresan bir bilgiyi bugünkü köşesine taşıdı.
Hürriyet Gazetesi yazarı Şener, bugünkü köşesinde 1915 Çanakkale Köprüsü'nün başlangıç ve bitiş noktalarıyla ilgili ilginç bir bilgiyi köşesine taşıdı.
Şener, "bugün yapımı devam eden Çanakkale Köprüsü'nün ayaklarının inşa edileceği Lapseki-Gelibolu güzergahı Türkler'in 664 yıl önce Anadolu'dan Rumeli yakasına ilk geçtiği hattır." dedi.
İşte Şener'in yazısının ilgili bölümü:
"Sohbet ettiğiniz, bir tarihçi olunca baktığınız her şeyin anlamı değişiyor. Prof. Dr. Yılmaz, Çanakkale Köprüsü'nden söz açılınca bir ayrıntının fark edilmemesine şaşırmış; Çanakkale 1915 Köprüsü'nün Anadolu yakasındaki ayağı Lapseki/Çardak bölgesinde. Osmanlı'nın ikinci padişahı Orhan Gazi, 664 yıl önce Rumeli'nin fethi için oğlu Gazi Süleyman'ı görevlendirdiğinde 80 kişi ile bu bölgeye gelip otağını Çardak'a kurmuş. Çardak, Çanakkale Köprüsü'nün Anadolu Yakası'ndaki ayağı olan Lapseki ile aynı bölgede.
Gazi Süleyman 80 kişi ile birlikte sallarla Rumeli Yakası'nda köprünün bugün inşa edileceği Gelibolu'ya çıkmış.
Yani bugün yapımı devam eden Çanakkale Köprüsü'nün ayaklarının inşa edileceği Lapseki-Gelibolu güzergahı Türkler'in 664 yıl önce Anadolu'dan Rumeli yakasına ilk geçtiği hattır.
664 yıllık sembolik bir gizemi barındıran Çanakkale Köprüsü ile ilgili bu bilgiyi aktarmak da bana nasip oldu..."