1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması nedir
Vatandaşlar Golan Tepeleri'ndeki işgalin sonucunda 1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması nedir sorusunu merak ediyor. İşte Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması hakkında ayrıntılar...
Golen Tepeli işgali hakkındaki merak edilen sorulardan biri olan 1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması nedir sorusunun yanıtı burada yer alıyor. 1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması, 6 Ekim 1973'te sona eren savaşın ardından Suriye ile İsrail arasında 31 Mayıs 1974'te İsviçre'nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler, Sovyetler Birliği ve ABD temsilcilerinin huzurunda imzalandı.
KUVVETLERİN AYRIŞTIRILMASI ANLAŞMASI
1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması kapsamında İsrail (mavi) ve Suriye (kırmızı) olmak üzere iki ayrım çizgisi konularak aralarında bir tampon bölge oluşturuldu.
Tampon bölgede, bölgenin Suriye egemenliği altında olması şartıyla, anlaşmanın uygulanmasının izlenmesinden Suriye Golan Tepeleri'nde görev yapan BM Ateşkes Gözlem Gücü (UNDOF) sorumlu kılındı.
Anlaşmada ayrıca "UNDOF'un ateşkesin sürdürülmesini ve sıkı şekilde uyulmasını temin için çalışacağı; ayırma ve sınırlandırma alanlarına ilişkin ek protokolü denetleyeceği" belirtildi.
Anlaşmada, "(BM gücü) misyonunu yerine getirirken genel olarak geçerli Suriye yasalarına ve düzenlemelerine uyacak ve yerel sivil idarenin çalışmalarını engellemeyecektir." ifadesi yer aldı.
Aynı zamanda misyonun "hareket özgürlüğünden, iletişimden ve görevi için gerekli diğer olanaklardan yararlanacağı, savunma niteliğinde bireysel silahlarla donatılacağı ve bu silahları yalnızca meşru müdafaa amacıyla kullanacağı" belirtildi.
UNDOF'un BMGK'nın yetkisi altında olduğu, anlaşma uyarınca denetimler yapacağı ve bu konuda taraflara her 15 günden az olmamak şartıyla düzenli şekilde rapor vereceği kaydedildi.