2 bin bilim insanı Denizli’de buluşacak
42. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, 23-27 Mayıs 2022 tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi ve Denizli Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak.
Türkiye’nin ilk Arkeoloji Enstitüsüne sahip Pamukkale Üniversitesi, yürüttüğü kazılarla sempozyuma katkı sağlayacak.
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli’nin önemli bir organizasyona daha imza atmasından büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, “Türkiye’de ilk kez 2008 yılından itibaren belediyemizin kazı ve restorasyon çalışmalarına destek verdiği, Laodikya ile birlikte 19 antik kente sahibiz. Bu bereketli ve zengin topraklarda kültür mirası oldukça zengin bir şehiriz. Bunun bilinciyle geçmişimize sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
5 GÜN SÜRECEK
Konu ile ilgili açıklama yapan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan da şunları kaydetti: “Sempozyum boyunca 5 gün boyunca 5 ayrı salonda ülkemizde yerli bilim insanları ve dünyanın birçok ülkesinden gelen yabancı bilim insanları tarafından yapılan arkeolojik kazılar, restorasyon çalışmaları, arkeolojik yüzey araştırmaları ile antropolojik ve arkeometrik analizlerde elde edilen sonuçlar, tüm bilim dünyasıyla paylaşılacak. İlimizde 2 bin civarında bilim insanı sirkülasyonu olacak.”
ARKEOLOJİK ZENGİNLİKLER TANITILACAK
Pamukkale Üniversitesi’nin Türkiye’de kurulan ilk Arkeoloji Enstitüsü’ne sahip olduğunun altını çizen Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü Müdürü ve Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, üniversitelerinin 20 yıldan bu yana Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümlerinde önemli kazı ve araştırmalar sürdürdüğünü belirtti. Prof. Dr. Şimşek: “Bunlar içinde özellikle üniversitemizin bulunduğu Denizli İlimizde Laodikeia, Tripolis ve Tabae (Kale-i Tavas) kazıları yılın 12 ayı üzerinden kesintisiz sürdürülmekte olup bunun yanında Attouda (Sarayköy-Hisar) ve Kolossai (Honaz) yüzey araştırmaları yapılmaktadır. Ayrıca Üniversitemiz bilim insanları tarafından Stratonikeia ve Lagina (Muğla-Yatağan), Sillyon (Antalya-Serik) ve Olympos (Antalya-Kemer) arkeolojik kazıları ve restorasyon çalışmaları sürdürülmektedir. Söz konusu kazı ve restorasyon çalışmalarının sürdürülmesinde üniversitemiz, ülkemizin arkeolojik zenginliklerinin ortaya çıkartılması, ayağa kaldırılması, korunması, gelecek kuşaklara aktarılması ve dünyaya tanıtılması yönüyle önemli bilim ve toplum katkısı vermektedir” şeklinde konuştu.