2 Mart tarihte bugün olanlar: Kim doğdu? Kim öldü?
1 Mart Tarihte Bugün olan olayları sizler için derledik. Tarihte bugün kim doğdu, kim öldü? 1 Mart'ta ne oldu? Tarihte bugün ne oldu? 1 Mart Tarihte bugün olan olaylar, 1 Martta doğan ünlüler, Tarihte bugün Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeler...
1888 – Britanya İmparatorluğu, Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, İspanyol İmparatorluğu, Fransa, İtalya, Hollanda, Rus İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu arasında, İstanbul Antlaşması’nın (Convention of Constantinople) taslak metni imzalandı. Nihai metin ise 29 Ekim 1888 tarihinde imzalandı. Buna göre, ilgili devletlerin gemileri hem savaş hem de barış zamanında Süveyş Kanalından geçebilecekler.
1906 – İspanyol RC Deportivo de La Coruña kulübü kuruldu.
1918 – Asker Ailelerine Yardımcı Hanımlar Cemiyeti, Nuriye İsmail (Canbulat) Hanım Başkanlığında kuruldu. Cemiyet, Enver Paşa’nın eşi Naciye Sultan’ın himayesindeydi. Cemiyet, bir yıl içinde 6247 kişiye yiyecek dağıttı.
1919 – İlk Komünist Enternasyonal, Moskova’da toplandı.
1924 – Halk Fırkası’nın grup toplantısında, Şer’iye ve Evkaf Vekâleti’nin kaldırılmasına ve öğretimin birleştirilmesine karar verildi.
1933 – King Kong filmi, New York’ta gösterime girdi.
1946 – Ho Chi Minh, Kuzey Vietnam Başkanı seçildi.
1950 – Van’ın Özalp ilçesinde hayvan kaçakçılığı yapan 33 kişiyi sorgulanmadan kurşuna dizdirmek suçundan yargılanan emekli orgeneral Mustafa Muğlalı’nın yargılanması sona erdi. Genelkurmay Askeri Mahkemesi Muğlalı’ya 20 yıl hapis cezası verdi.
1956 – Cumhurbaşkanına hakaretten sanık Ulus gazetesi yazarı Şinasi Nahit Berker, 1 yıl hapse mahkûm oldu.
1956 – Fransa Fas’ın bağımsızlığını onayladı.
1958 – Yunanistan’da Konstantin Karamanlis, Başbakanlıktan istifa etti.
1960 – Necip Fazıl Kısakürek, Atatürk’ün hatırasına yayım yoluyla hakaret ettiği gerekçesiyle 18 ay hapis cezası daha aldı.
1960 – İstanbul’da gece sessiz yürüyüş yapan 500 teknik okul öğrencisi, polis tarafından dağıtıldı.
1961 – Türkiye, demokratik özgürlükler konusunda Avrupa Konseyi’ne güvence verdi.
1962 – Myanmar’da, General Ne Win önderliğindeki Ordu, yönetime el koydu.
1962 – Hindistan’da Nehru’nun Kongre Partisi, seçimleri büyük bir oy farkıyla kazandı.
1962 – Wilt Chamberlain, 100 sayı ile NBA sayı rekorunu kırdı.
1969 – Concorde, Fransa’da ilk test uçuşunu yaptı.
1970 – Rodezya, Birleşik Krallık ile ilişkilerini keserek bir Cumhuriyet olduğunu ilan etti.
1972 – Türk eğitimci, yazar ve Türk Millî Kütüphanesinin ve çağdaş kütüphaneciliğin kurucusu Adnan Cahit Ötüken, geçirdiği kalp krizi nedeniyle İstanbul’da 61 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1911)
1972 – Pioneer 10 uzay sondası, Florida’daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatıldı.
1973 – Türk basınını temsil eden dokuz kuruluş, “Fikir suçu çağ dışıdır” görüşünde birleşerek, yürürlükteki kanunlarda değişiklik yapılmasının zorunlu olduğunu açıkladılar ve basın suçlularının affedilmesini istediler.
1974 – Bazı gazeteler son zamların getirdiği yük nedeniyle sayfa sayısını azalttı, günlük eklerin yayımına son verdi.
1974 – TRT Televizyonu, çarşamba hariç, haftanın her günü yayın yapmaya başladı.
1977 – Türkân Şoray, “Dünya Kadın Rejisörleri Festivali”ne katılmak için Belçika’ya gitti.
1979 – Adalet Partisi (AP) lideri Süleyman Demirel, Hükümetin kaybettiği prestiji Orduya sığınarak toplamaya çalıştığını ileri sürerek; “Ordunun gölgesinde iktidar olunmaz” dedi.
1983 – Kapatılan Adalet Partisi Samsun Milletvekili ve eski Ulaştıma Bakanı Hüseyin Özalp ile Sinop’un Erfelek ilçesi eski Belediye Başkanı Orhan Altay hakkında, toplu silah kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla dava açıldı.
1984 – ABD Kongresi, Kıbrıs sorununda ilerleme sağlanıncaya kadar Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimine yapacağı yardımları askıya aldı.
1984 – DİSK’e bağlı Yeraltı Maden-İş Sendikası’nın 25 yöneticisi hakkında, İstanbul Sıkıyönetim Savcılığı tarafından dava açıldı.
1985 – Orly Havalimanı saldırısı davasında karar açıklandı. ASALA örgütü militanı Varujan Garbisyan müebbet, Soner Nayır 15, Ohannes Semerciyan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 15 Temmuz 1983 tarihinde Fransa’nın Orly Havalimanı’nda ikisi Türk, 8 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırının sanıklarına verilen bu cezalarla ASALA, ilk defa ağır bir cezaya çarptırılmış oldu.
1987 – Chrysler, American Motors şirketini satın aldı.
1988 – Azerbaycan’da Ermenilerle Azerilerin çatışmalarından sonra Sovyetler Birliği, Azerbaycan’a askeri birlikler yolladı ve sokağa çıkma yasağı kondu.
1988 – İzmir Buca Cezaevi’nde ayaklanma çıktı.
1989 – 12 AB üyesi ülkede, yüzyılın sonuna dek, tüm CFC’lerin (kloro-fluoro-carbon) üretiminin yasaklanmasını kararlaştırıldı.
1990 – Yıldız Üniversitesi’nde öğrenciler, 3,5 saat işgal eylemi yaptı. Eylemden sonra 200 öğrenci gözaltına alındı.
1990 – Nelson Mandela, Afrika Ulusal Kongresi Başkanlığına seçildi.
1992 – Özbekistan ve Moldova, Birleşmiş Milletler üyesi oldu.
1994 – TBMM Genel Kurulu’nda, DEP’li Leyla Zana, Ahmet Türk, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Sırrı Sakık ile bağımsız Mahmut Alınak’ın dokunulmazlıkları kaldırıldı. Genel Başkan Hatip Dicle ve Orhan Doğan gözaltına alındı.
1995 – Stanford Üniversitesi öğrencileri Jerry Yang ve David Filo tarafından, ilk başlarda arama motoru olarak hizmet vermesine rağmen zamanla e-posta, anında iletileşme, e-posta grubu ve benzeri hizmetler sunan internet portalı Yahoo! Inc. kuruldu.
1998 – Galileo uzay sondasından gelen bilgilere göre; Jüpiter’in uydusu Europa’nın kalın buzla kaplı yüzeyinin altında sıvı bir okyanus var.
2000 – İngiltere, 16 aydır Londra’da ev hapsinde tutulan eski Şili diktatörü Pinochet’in salıverilmesine karar verdi.
2000 – Pendik Kaymakamlığı, Nobel ödüllü İtalyan yazar Dario Fo’nun “Kadın Oyunları” adlı tek kişilik tiyatro oyunun sahnelenmesine erkekleri tecavüze kışkırttığı gerekçesiyle izin vermedi.