23 Aralık 2024 Pazartesi
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

20 yıllık usta kimsenin bilmediği sırları paylaştı! Meğer poğaçaları bu yüzden dev gibi kabarıyormuş…

Taze poğaçaları kahvaltı sofralarından eksik etmeyenlerden misiniz? Dumanı üzerinde tüten leziz poğaçaları puf puf yapmak mümkün! İşte sevdiklerinize yumuşacık poğaçalar hazırlamak için hamurunuzu kabartmanın püf noktaları...

20 yıllık usta kimsenin bilmediği sırları paylaştı! Meğer poğaçaları bu yüzden dev gibi kabarıyormuş…
20 yıllık usta kimsenin bilmediği sırları paylaştı! Meğer poğaçaları bu yüzden dev gibi kabarıyormuş…
A+ A-

Peynir, patates veya maydanoz gibi çeşitlerle lezzetlendirilen poğaçalar kahvaltı sofralarının ve ikram günü menülerinin vazgeçilmezleri arasında. Hazırladığınız poğaça hamuru dilediğiniz kıvama erişmiyorsa üzülmeyin. Birkaç önemli noktaya dikkat ederek hem kabarık hem leziz ikramlıklar hazırlayabilirsiniz. İşte detaylar...

POĞAÇALARIN KABARMASI İÇİN KİMSENİN BİLMEDİĞİ PÜF NOKTALAR

Malzemeleri oda sıcaklığında bekletin

Tarifi uygulamaya başlamadan önce poğaça hamuruna ekleyeceğiniz malzemeleri oda sıcaklığında bekletin.

İç harç ekleyecekseniz malzemeleri hazırlayıp soğumaya bırakın

Poğaçanıza peynir, patates veya kıyma gibi malzemeler koyacaksanız harcı önceden hazırlayın ve soğumasını bekleyin. Kavurduğunuz malzemeleri sıcak hâlde kullanmanız mayalandıracağınız hamurun yapısında bozulmaya yol açabilir.

Su veya sütü ılık kullanın

Su veya süt katacaksanız ılık olmalı. Süt ve suyu ayrı kaplarda hafifçe ısıtın.

Kullanacağınız mayayı belirleyin ve ona göre toz şeker ekleyin

Hamur işleri için genellikle kuru veya yaş maya önerilir. Tarif reçetenizde şeker varsa ve özellikle kuru maya kullanmayı tercih ediyorsanız atacağınız toz şeker, mayayı harekete geçirip hamurun yumuşak form almasını kolaylaştırır.

Unu eleyin

Hamura ekleyeceğiniz un, kabartma tozu gibi maddeleri elekten geçirin.

En son tuz ekleyin

Hamura sıvı malzemeleri ve unu koyduktan sonra tuz koyun. Tuz, mayanın aktifleşmesini önleyeceği için hamur yoğurma işleminden hemen önce katılması önerilir.

Hamuru tüm malzemeler karışana kadar yoğurun

Poğaça hamurunun püf noktaları

Poğaça hamurunuzu ele yapışmayacak kıvama gelene kadar ortalama 10-12 dakika arası yoğurun. Eğer hamur yoğurma makinesinden yardım alacaksanız orta hızdaki bir makine için 7-8 dakikalık yoğurma süresi ideal.

Mayalanmaya bıraktığınız hamurun üzerini örtün

Mayalanması için hamurunuzu en az 30 dakika bekletin ve üzerini hafif nemli, temiz bir bezle örtün.

Yumuşak hareketlerle tekrar yoğurun

Mayalanma süresi sona eren hamurunuza dilediğiniz şekli vermeden önce bir kez daha yoğurun.

Poğaçaları fırına vermeden bekletin

Hamurunuza soğuyan iç harcı ekleyip şekil verdikten sonra fırın tepsisine dizin. Hamurun biraz daha mayalanması için fırına atmadan önce tepside bir süre daha bekletin.

Fırını ısıtın

Poğaçaların aynı oranda pişmesi için fırını mutlaka önceden ısıtın. Tarifinizde farklı bir derece verilmediyse poğaçaların 180 derecede pişirilmesi tavsiye edilir.

Poğaça poğaça tarifi yemek tarfileri