200 Türk işçi Suudi Arabistan’da rehin kaldı
İran’da sınırda mahsur kalan TIR şoförlerinin sorunu çözüldü, benzer bir mağduriyet bu kez Suudi Arabistan’da karşımız çıktı. 200 Türk işçi, 2 aydır ülkelerine dönmek için sesini duyurmaya çalışıyor. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri konunun takipçisi olduğunu belirtti.
Türk vatandaşı 200 inşaat işçisi, yaklaşık iki aydır Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde mahsur. Ülkelerine dönmek isteyen işçiler, ‘Bizi burada bırakmayın’ diyerek cumhurbaşkanına, bakanlara, milletvekillerine seslendi. Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgilendiği belirtilirken işçiler, “Artık sabrımız kalmadı” dedi.
Geçen haftalarda İran sınırında kalan 300 TIR şoförü Türkiye giriş yapamıyor, hijyensiz koşullarda kalan şoförler bir an önce Türkiye’ye girmek için seslerini duyurmaya çalışyordu. Ticaret Bakanlığının girişimi sonucunda ülkelerine giren şoförler ailelerine kavuştu. Benzer bir mağduriyet bu kez Suudi Arabistan’da karşımıza çıktı. DY Yapı İnşaatta çalışan yaklaşık 200 işçi, şirketlerinin ülkeye oturum, çalışma izni ödemesi yapmamasından dolayı Suudi Arabistan’da rehin kaldı. İşçiler yaklaşık 2 aydır şantiyedeki kötü koşullarla mücadele ederken, 3 aydır maaşlarını da alamadıkları için ailelerine para gönderememenin de sıkıntısını yaşıyor. Daha önce Türk hükümetinin uçak göndererek işçileri alma girişiminin olduğu belirtilse de Suudi Arabistan’ın işçilerin çıkışlarına izin vermediği söyleniyor.
‘ANNEME SON GÖREVİMİ YERİNE GETİREMEDİM’
Aydınlık’a konuşan işçi Erdal Erik, bu süreçte annesini kaybetmiş; ülkeden çıkış yapmak için konsolosluğa dilekçe de yazmış ama yanıt alamamış. “Anneme son görevimi yerine getiremedim” diyor.
Erik, Kovid-19 salgınına karşı şantiyede hiçbir önlem alınmadığını da anlattı. “2 aydır bize sadece bir kere 2 saat kullanılabilen maske verdiler, dezenfektan zaten yok” diyen Erik, tuvalet ve banyoların da çok pis olduğunu söyledi. Erik, Kovid-19 salgınına karşı şantiyede hiçbir önlem alınmamasından dolayı endişeli olduklarını aktardı.
BAKANLIK: TAKİP EDİYORUZ
Erik, firmanın Suudi Arabistan’a oturum, çalışma izni ücretini ödemediğini bu yüzden ülkeden çıkışlarına izin verilmediğini belirtti. 4 milyon Türk lirası ödeme yapılması gerektiğini söyleyen Erik, Türkiye’ye dönmek için Dışişleri Bakanlığı’nın adım atmasını beklediklerini belirtti. Bakanlık kaynakları ise konuyu takip ettiklerini ifade ediyor.
Erik, şöyle devam etti: “Koronavirüs yayılıyor, koşullar kötü, hijyen yok. Ailelerimiz Türkiye’de, ramazan ayındayız… Bizim günahımız ne? Burada rehin kaldık. Konsolosluk, ‘ülkenin içişlerine karışamıyoruz’ diyor, yardımcı olmuyor, bize sahip çıkmıyor. Şirket ‘Yapacak bir şeyimiz yok’ diyor. Biz bir an önce Türkiye’ye dönmek, ailelerimize kavuşmak istiyoruz. Bizi burada ölümle terk ettiniz. Cumhurbaşkanına, bakanlarımıza, milletvekillerine, demokratik kitle örgütlerine sesleniyoruz; bize sahip çıkın. Bizi kurtarın. Ne olacağımızı bilmiyoruz. Bacağımda, kulağımda ödem oluştu. Sinirlerimiz gerildi.”
‘DEVLET GEREKLİ ADIMLARI ATMALI’
Vatan Partisi İşçi-Sendika Bürosu Başkan Yardımcısı Mehmet Akkaya, devletin, işçilerin Türkiye’ye dönebilmesi için gerekli adımları atması gerektiğini belirtti. 200 işçinin salgın sürecinde yaşadıkları bu mağduriyetin giderilmesi için şirketin de sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirten Akkaya, işçilerin ücretlerinin ödenmemesinin de kabul edilebilir olmadığını, bir an önce işçilerin alacaklarının verilmesi gerektiğini vurguladı. Akkaya, “Umuyoruz ki hükümet gerekli adımları atar ve işçilerimiz bir an önce Türkiye’ye, ailelerinin yanına döner” dedi.