2000 yıl önce de köri tüketiyorlardı!
Arkeologlar uzun kazıların sonunda Vietnam'da körinin tüketildiğinin kanıtı olan en eski kalıntıyı buldu. İşte o kalıntılar...
Vietnam'da ortaya çıkarılan bir öğütme levhası ve diğer taş aletler üzerinde tespit edilen baharat izleri, bölgede en az 2.000 yıl önce köri yendiğini ve yemeğin içinde ne olduğunu ortaya koyuyor.
2000 YIL ÖNCE DE TÜKETİYORLARDI
KÖRİYİ ÇOK SEVİYORLARDI
Yüzeyin 2 metre altına gömülü kumtaşı levha, 2018 yılında Vietnam'ın güneyindeki Oc Eo arkeolojik kompleksinde çıkarıldı. Levhada bulunan maddeler üzerine yapılan yeni bir araştırmaya göre, bu alan bir zamanlar Funan olarak bilinen eski bir Güneydoğu Asya krallığının denizaşırı ticaret merkeziydi. Araştırmacılar, "Dikkat çekici bir şekilde, yaklaşık 2.000 yıl önce Hindistan dışında ikamet eden bireyler bile, özenli hazırlıklarının da gösterdiği gibi, köriyi çok seviyorlardı." dediler.
MİKROSKOBİK KALINTILAR ANALİZ EDİLDİ
Bir grup araştırmacı, öğütme ve dövme aletlerinde buldukları nişasta taneleri (bitki hücrelerinde bulunan ve uzun süre korunabilen küçük yapılar) olarak bilinen mikroskobik kalıntıları analiz etti. Analizleri, dünyanın farklı yerlerinde ortaya çıkan birkaç mutfak baharatını ortaya çıkardı: zerdeçal, zencefil, parmak kökü, kum zencefili, havlıcan, karanfil, hindistan cevizi ve tarçın.
Bulgular, körinin ve onu yapan insanların Güneydoğu Asya'ya nasıl göç ettiğine dair ipuçları sunuyor.
Çeviri ve derleme: Çisem Arslan
Kaynak: CNN News