2023’ün ilk 90 gününde 463 işçi hayatını kaybetti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) raporuna göre, mart ayında en az 230; 2023’ün ilk 90 gününde de en az 463 işçi çalışırken hayatını kaybetti.
İSİG’in raporunda 6 Şubat tarihli ve Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yıkım, enkaz kaldırma ve depolama ile tekrar gündeme gelen asbest sorununa da dikkat çekildi. Yüzde 67’si ulusal basından; yüzde 33’ü ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından elde edilen bilgiler ışığında hazırlanan rapora göre, her gün “en az” 5 işçi çalışırken hayatını kaybetti.
DEPREMDE YİTİRİLENLER
Depremde Hatay İskenderun Devlet Hastanesi binasının A bloğun yıkıldığı hatırlatılan raporda “Enkaz altında tespit edebildiğimiz kadarıyla 18 sağlık emekçisi ve 80 hasta hayatını kaybetti… Yine depremde yıkılan Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Hizmet Binası’nda da enkaz altında tespit edebildiğimiz kadarıyla 7 sağlık emekçisi hayatını kaybetti.” denildi. Depremde yıkılan Adıyaman Arsemas Hotel’de geçici görevlendirme ya da eğitim için bulunan 32 kimya işçisinin, uygulama ve eğitim gezisi nedeniyle Adıyaman İsias Otel’de bulunan 32 rehber ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin kulüp binasında kalan 8 güreşçinin enkaz altında kalarak hayatlarını kaybettiği bildirildi.
‘TRAFİK’ KAZALARINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Uzun çalışma saatleri, yoğun, sigortasız ve kuralsız çalışmanın hakim olduğu moto kuryelik mesleğinde de ölümlerin arttığına işaret edilen rapora göre, 2023’te 18 moto kurye iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Ölümlü iş kazalarının önemli bir nedeninin trafikte servis kazaları olmasına rağmen bunların “trafik kazası” olarak görüldüğü vurgulanan raporda şunlar not edildi:
“Araçların yeterli bakımı yapılmıyor ve eski araçlar kullanılıyor, yol aydınlatması veya düzenlemelerinde sorunlar var vb. Şoför ölümleri bir iş cinayetidir, yine servislerde birçok işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmektedir. Ayrıca trafik kazaları birçok yurttaşında ölümüne neden olduğu için bir halk sağlığı sorunudur.”
SOMALI MADENCİLER KARBONMONOKSİTTEN ZEHİRLENDİ
Manisa'nın Soma ilçesinde bir maden ocağında karbonmonoksitten zehirlenen işçilerden biri hayatını kaybetti, 5'i hastaneye kaldırıldı.
İlçede özel bir şirketin işlettiği maden ocağında, çalışma alanı açmak için kontrollü patlama gerçekleştirildi. Patlama sonrası oluştuğu değerlendirilen karbonmonoksit gazından etkilenen işçilerden Tevfik Pazarcık (30), olay yerinde hayatını kaybetti. Gazdan etkilenen diğer çalışanlar Şakir Bilbey, Alper Aksoy, Fatih Karahisar, Mustafa Gül ve Ali Anıl Palamut ise Soma Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Buradaki ilk müdahalenin ardından Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi'ne sevk edilen bu kişilerin hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi. Olaya ilişkin soruşturma başlatıldı.