22 Haziran 2024 Dama Çözümleri
Türk Daması Federasyonu Eski Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Türk Daması Derneği Eski Başkanı Ahmet Murat Çelik'in hazırladığı Dama Köşesi her cumartesi Aydınlık Gazetesi'nde, yanıtlar Aydinlik.com.tr'de...
MEHMET AKİF VE DAMA
Bu hafta sizlere bir şiir ve onun yazarı olan milli şairimizden evet İstiklal şairimiz Mehmet Akif'ten bahsedeceğiz.
Dama için yazılmış en güzel şiir olan
"Mahalle Kahvesi" TÜDAF resmi sayfasının da önemli başlıklarından biri olarak ilk cümlesi "Gürültüsüz oyun isterseniz gelin damaya" ile atıf yapılan şiiri de yazının sonunda bulacaksınız.
MEHMET AKİF ERSOY
20 Aralık 1873 tarihinde bugün en önemli dama merkezlerinden biri olan İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Sarıgüzel mahallesinde dünyaya gelen Mehmet Akif Ersoy’un annesi, Emine Şerif Hanım, babası ise Kosova doğumlu Mehmet Tahir Efendi’dir. Nuriye isimli bir de kız kardeşi vardır. Asıl adı Ragif’dir. Ancak çevresindekilerin ona Akif ismiyle seslenmesi nedeniyle Akif ismi ile anılır olmuştur.
Eğitimini Emir Buhari mektebi, Fatih İptidai mektebi, Fatih Merkez Rüştiyesi ardından da Mülkiye İdaresinde devam etse de babasını kaybetmesi ve evlerinin yanması neticesinde Mülkiyetin ayrılıp yatılı Ziraat ve baytar mektebinde geçmiş orada da şiire meyli artmıştır. Fransızca, Farsça, Arapça bilen Akif 1898 yılında İsmet hanım ile dünya evine girmiştir.
Baş yazarlığı da yaptığı "Sıratı Müstakim" dergisinde yazılar yazmış kurtuluş harbi döneminde kürsülerden halkı vatan savunmasına teşvik etmiştir. Çanakkale, Balkan ve Kurtuluş harbinde görev Alan Akif 1. Meclisi Mebusan'da vekillik etmiştir.
Hakimiyeti milliye dergisinde yayınlandıktan sonra yazdığı "İstiklal Marşı" milli marş olarak
12 Mart 1921 tarihinde kabul edilmiştir.
O gün için hayli yüklü bir meblağ olan 500 liralık ödülü ise"Darül Mesai" vakfına bağışlamıştır.
1936 yılında yaşama veda eden Mehmet Akif ERSOY Edirnekapı Şehitliğinde yatmaktadır. Şair, yazar, baytar, hekim ve muallim olan Akif'in vefatından sonra yedi şiir kitabı birleştirilerek en büyük eseri Safahat oluşturulmuştur.
Ruhu şâd olsun.
MAHALLE KAHVESİ
Gürültüsüz oyun isterseniz gelin damaya:
Zavallı, açmaza düşmüş…Bakın hesaplamaya!
Oyuncunun biri dalgın, elinde taş duruyor;
Rakîbihalbuki lâ-yenkatı’ bıyık buruyor.
Seyirciler mütefekkir, güzîde bir tabaka:
Düşünmelerdeki şîveyse büsbütün başka:
Kiminde el, filân karışmıyorken işe,
Kiminde durmadan işler benân-ı endişe!
Al işte: “Beyne burundan gerek, demiş de hulûl”
Taharriyât-ı amîkayla muttasıl meşgul!
Mühendis olmalı mutlak şu ak sakallı adam:
Zemîne, daire şeklinde yaydı bir balgam;
Abanmış olduğu bir yamrı yumru değnekle,
Mümâslar çekerek soktu beni yüz şekle