23 kuruluştan turunçgil açıklaması: İhracata destek verilsin yoksa ürün dalda çürür!
Bu yıl ülkemizde turinçgil üretimi 7 milyon tonla rekor seviyeye ulaştı. Fiyatların düşük gitmesi üreticiyi sıkıntıya sokarken, market ve pazarlardaki fiyatların yüksek olması nedeniyle tüketim düşük… Dünyada da üretim fazlalığı var.
Adana, Mersin ve Hatay’da 23 oda, dernek ve birlik, ortak açıklama yaparak turunçgil ihracatına destek istedi. Ortak basın bildirisini okuyan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, turunçgilde Türkiye çapında 7 milyon ton üretim beklentisi bulunduğunu belirtti, dalında kalma tehlikesi olan tüketim fazlası turunçgillerin daha fazla ihraç edilmesi için üreticiye ton başına 2 bin 250 lira destek verilmesi gerektiğini söyledi.
2023-2024 turunçgil sezonunda rekor bir üretim olacağının görüldüğünü kaydeden Mutlu Doğru, “Sadece Mersin, Adana ve Hatay illerinde ortalama turunçgil rekoltesinin 6,4 milyon ton olacağı tahmin edilmektedir. Üretim yapılan diğer illerin de eklenmesi ile 2023 yılında ortalama 7 milyon ton civarında rekor bir üretim beklentisi bulunmaktadır.” dedi.
‘ÇÜRÜMEYE TERK EDİLMESİN’
İspanya, Mısır ve Fas gibi Türkiye’nin rakibi olan ülkelerde rekoltenin de ortalama yüzde 35 daha fazla olduğunun bildirildiğini, bu ülkelerin kendi stoklarını eritebilmek için rekabet edilen ortak pazarlarda yüzde 20-30 fiyat indirimleriyle talep artışını tetiklemeye çalıştığını dile getiren Mutlu Doğru, şu görüşlere yer verdi:
“Bu sebeplerden dolayı turunçgil üreticilerimizin satış imkanları kısıtlanmış, sezon ortasına yaklaşmamıza rağmen henüz hiç satış yapmayan binlerce çiftçimiz bulunmaktadır. Zaten üretim maliyetlerinin yükselmesiyle banka ve piyasalara borçlanarak üretim yapma mecburiyetinde olan turunçgil üreticilerimiz, ürününü satamayınca şu anda büyük bir karamsarlık içerisindedir. Geçen yılki rakamlarla toplam turunçgil üretimimizin 1.9 milyon tonu ihraç edilirken, yurt içi tüketim için ise geriye kalan yaklaşık 3 milyon ton yeterli olmuştur. Bu yılki projeksiyonlara göre 7 milyon tonluk tahmini üretimimizin 2 milyon tonu ihraç edilse bile yurt içi tüketim için 5 milyon ton kadar rekor bir turunçgil stoğu oluşacak ve tüketilemeyen bu fazlalık dalında kalarak maalesef çürümeye terk edilecek veya meyvesiyle birlikte milli servetimiz olan ağaçların sökülmesine sebep olacaktır.
‘ÜLKEMİZ DÖVİZ KAZANSIN’
“Bu nedenle dalında kalma tehlikesi olan tüketim fazlası turunçgilimizin daha fazla ihraç edilerek döviz olarak ülkemize kazandırılması, turunçgil üreten çiftçimizin üretime devam etmesi ve ağaçlarımızın sökülmemesi için turunçgil ihracatına ton başına 2 bin 250 lira destek verilmesi ve rekabet gücümüzün arttırılması gerekmektedir. Bu yıl üretim rekoru kırılacağından ihracata gidecek olan üretim fazlamız, yurt içi tüketicimizin alış fiyatlarını olumsuz etkilemeyeceği gibi talep ettiğimiz ihracat desteği, nakit olarak değil, ihracatçılarımızın resmi borçlarına mahsup olarak verileceğinden hazinemize ilave yük getirmeyecektir. Ancak bu desteğin erken açıklanması gerekir ki çiftçimize direk yansısın ve dalında bekleyen turunçgil ürünümüz, en azından alıcı bulsun ve ihraç edilerek ülkemiz döviz kazansın ve biz çiftçiler de üretime devam edebilelim.”
BİLDİRİDE İMZASI BULUNAN KURULUŞLAR
Adana Ticaret Odası Adana Ticaret Borsası, Adana Sanayi Odası, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği, Akdeniz İhracatçılar Birliği, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası, Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği, Mersin Ticaret Borsası, Tarsus Ticaret Borsası, Tarsus Sanayi ve Ticaret Odası, Mersin Ziraat Odası, Tarsus Ziraat Odası, Yüreğir Ziraat Odası, Seyhan Ziraat Odası, Karataş Ziraat Odası, Yumurtalık Ziraat Odası, Kozan Ziraat Odası, Ceyhan Ziraat Odası, İmamoğlu Ziraat Odası, Sarıçam Ziraat Odası, Karaisalı Ziraat Odası ve Hatay Ziraat Odası