24 saat klavye başındalar: Pentagon izi
Türkiye'nin yardıma ihtiyacı olduğu algısını yaratan sosyal medya paylaşımlarının yurt dışındaki sahte hesaplar üzerinden yayıldığı gün yüzüne çıktı.
İnternetteki yalan kampanyalarının merkezi Pentagon'un kayıt dışı ordusu Signature Reduction. Çevrim içi sahte kişi hesaplarını kullanan bu birim yanlış bilgiler yayıp sosyal medya üzerinden manipülasyon yaratmayı hedefliyor.
HelpTurkey etiketiyle sosyal medya paylaşımlarının sahte hesaplar üzerinden yapılması, dikkatleri kampanyanın çıkış noktasına çekti. Uzmanlar, kampanyanın nasıl gündeme sokulduğunu anlattı. Akıllara üç ay önce gündeme gelen ve sanal dünyada etkili Pentagon'un gizli ordusu geldi.
Türkiye orman yangınlarıyla mücadelesini sürdürürken, geçen gün Instagram ve Twitter üzerinden 'HelpTurkey' başlıklı etiketler gündeme girdi. Paylaşımlarda Türkiye'nin yangınları söndüremediği, uçak ihtiyacı olduğu savunuldu, yurt dışından yardım istendi.
Sosyal medya ağ analizleri ile tanınan İngiliz akademisyen Dr. Marc Owen Jones, Twitter'dan yayınladığı 24 parçalık analizinde kampanyayı inceledi, dezenformasyon vurgusu yaptı. Jones, “Özetle, #HelpTurkey kampanyası manipülasyon dolu. Gerçek kişiler ve ünlülerin sayıyı yükseltmesine ek olarak, yapay olarak da binlerce sahte sosyal medya hesabı tarafından manipüle ediliyor” dedi. Jones, kampanyanın Türkiye’yi zayıf, yetersiz ve çaresiz gösteren bir çerçevede tasarlandığını, kampanyanın büyüklüğü de dikkate alındığında bunun bir etki/algı operasyonunu akla getirdiğini söyledi.
Etiket altında en çok etkileşim gösteren ve sadece 2 takipçisi olan @ege20281770 hesabı 2 Ağustos’ta açıldı, hesapta şu anda hiçbir paylaşım yok. Çünkü etikete yazdıktan sonra tespit edilmeyi önlemek için hesap sahibinin paylaşımları sildiği belirtildi.
15 bin takipçili @Badboy2147 hesabı algı operasyonunun ardından kullanıcı adını @Badboy353435 olarak değiştirdi, “Help Turkey” ile ilgili tweetleri de sildi. Jones bu hareketi “aldatmaca” olarak tanımladı.
7 BİN 400 HESAP AYNI ŞEYİ YAPTI
@toprakofficial5 hesabı @jokerqueenn_ olarak değiştirildi. Jones, yaklaşık 7.400 hesaptan oluşan şüpheli grubun çoğunun aynı şekilde kullanıcı isimlerini ve uzantılarını değiştirdiğini veya hesabını tamamen sildiğini ifade etti. Jones, “Kim bu insanlara mesajı retweet etmek yerine aynı İngilizce içeriği kopyalayıp paylaşmasını söyledi? Bunun tamamen insanların hep birden bilerek yaptığı bir şey olması mümkün mü?” diye sordu.
PAYLAŞIMLAR AYNI MERKEZDEN
Twitterda gece yarısı paylaşılan 2 milyon 538 bin tweetin yüzde 71’ine karşılık gelen 1 milyon 813 binin aynı merkezden atıldığı ortaya çıktı. 2 milyon 538 bin tweetin 868 bini yeni oluşturulmuş 14 bin 710 bot ve sahte hesaptan atıldı. Daha eski tarihli 26 bin 713 hesap ise 45 dakika gibi kısa bir sürede tam 945 bin tweet attı. Bu, hesap başına 50’ye yakın tweet atıldığı anlamına geliyor. 1 milyon 813 bin mesaj otomatik olarak aynı merkezden atıldı.
PENTAGON'UN SOSYAL MEDYA MESAİSİ
Açığa çıkan sosyal medya operasyonu gözleri Pentagon’un gizli ordusu Signature Reduction'a yöneltti. Aydınlık 20 Mayıs'ta sözkonusu orduya dikkat çekmişti.
Ordu Amerikan Newsweek dergisinde William M. Arkin imzalı bir makalede anlatıldı. Arkin’in 'dünyanın şimdiye kadar bildiği en büyük gizli güç' olarak bahsettiği yapı “Signature Reduction” olarak isimlendiriliyor. İçerisinde pek çok ayrı birimin olduğu Signature Reduction, faaliyetlerini tamamen sahte kimlik ve gizlilik esasına göre oluşturuyor. Yapıya bağlı on binlerce kişinin kimlikleri gizleniyor. Sahada operasyondan, siber ortamdaki operasyonlara kadar birçok alanda faaliyet yürüten bu yapı Pentagon’a bağlı.
60 BİN KİŞİLİK ORDU
Şu anda yaklaşık 60 bin kişinin bu gizli orduya mensup olduğu söyleniyor ve çoğu gizli kimlikler altında ve düşük profilli olarak çalıştığı belirtiliyor. CIA’nın gizli unsurlarının on katından daha büyük olarak belirtilen bu kuvvet hem askeri üniformalarla hem de sivil örtü altında, gerçek hayatta ve çevrimiçi ortamda, bazen özel işletmelerde danışman şeklinde, iç ve dış görevler gerçekleştiriyor.
KLAVYEYİ TERK ETMİYORLAR
Grup, klavyelerini asla terk etmeyen gizli ordu olarak belirtiliyor. Bunlar, yüksek değerli hedefleri ararken ve gizli dinlemeleri toplarken, çevrimiçi varlıklarının kim ve nerede olduğunu gizlemek için yanıltıcı teknikleri kullanıyor. Çevrimiçi sahte kişi hesaplarını kullanan bu birim yanlış bilgiler yayıp sosyal medya üzerinden manipülasyon yaratmak için kampanyalar yürütüyor. Yüzlerce kişi Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) içinde çalışıyor. Son beş yıl içinde her askeri istihbarat ve özel harekât birimi, hem istihbarat toplayan hem de faaliyetlerinin operasyonel güvenliğini sağlayan bir tür web operasyon hücresi geliştirdi.
Bu koruyucu çaba, program için çalışan kişilerin gizliliğini korumak için yapılıyor ve yanlış bilgiler üretmeye kadar her şeyi gerekli kılıyor. Gizli kimlik kullanımı yalnızca terör örgütleriyle mücadelede değil, bu alanda rekabetin bir parçası olan Rusya ve Çin’e karşı da kullanılıyor. Siber savaşlar ise bunun en büyük örneği. Signature Reduction ve onları incelemeden koruyan gizli özel erişim programlarını denetlemekten sorumlu yakın zamanda emekli olmuş bir kıdemli memur, hiç kimsenin programın kapsamının tam olarak farkında olmadığını söylüyor.