250 milyon dolarlık kağıt ithalatını sonlandıracak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 250 milyon dolarlık kağıt ithalatını sonlandıracak olan, açılışını yaptıkları Batı Kipaş Kağıt Fabrikası'nın aynı zamanda 200 milyon dolarlık ihracat yapacağını bildirdi.
Erdoğan, Aydın'ın Söke ilçesindeki Batı Kipaş Kağıt Fabrikasının Açılış Töreni'ndeki konuşmasına, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük üretim tesisi olan yatırımı ülkeye kazandıran Kipaş Holding'in yöneticileri ile projeye destek veren kurumları tebrik ederek başladı. İlk etabının tamamlandığını ve deneme üretimlerinin başladığını anlatan Erdoğan, fabrikada, birçok alanda kullanılan kraftliner, köşeli beyaz testliner ve beyaz kraftliner kağıtların üretileceğini kaydetti. Erdoğan, yaklaşık 550 milyon dolara malolan tesiste ilk etapta 800 kişinin istihdam edileceğini belirtti.
Ekonomik katkılarının yanında tesisin önemli bir özelliğinin daha bulunduğunu dile getiren Erdoğan, çevreci üretim anlayışıyla faaliyet gösterecek fabrikanın Türk ekonomisinin yeşil dönüşümüne de önemli hizmetleri olacağını bildirdi.
SEKTÖRDE 80 BİNDEN FAZLA İSTİHDAM
Kağıt üretiminin ekonomik olarak büyük bir değer oluşturduğunun altını çizen Erdoğan, "Ülkemizde yaklaşık 4 bin 100 girişimin faaliyet gösterdiği kağıt üretimi sektöründe, 80 binden fazla insanımız istihdam ediliyor. Cirosu 91 milyar lirayı aşan sektörün oluşturduğu katma değer ise 20 milyar liranın üzerindedir." ifadelerini kullandı. Sektörün kendi üretim faaliyetlerinin yanı sıra diğer birçok sektörle bağlantısı sebebiyle çok daha büyük bir ekonomik değer ürettiğine de işaret eden Erdoğan, orman ürünleri, geri dönüşüm, ambalaj malzemeleri, basın ve yayın sektörlerinin, kağıt endüstrisinin beslediği alanlardan sadece birkaçı olduğunu dile getirdi.
Son 12 yılda sektördeki girişim sayısında ve istihdamda 2 kat, ciro ve katma değerde ise 9 kat artış yaşandığını aktaran Erdoğan, son 10 yılda kağıt üretimi için özellikle sektörde yatırım tutarı 42 milyar lirayı geçen 1166 yatırım teşvik belgesi düzenlendiği bilgisini verdi.