26 Aralık 2024 Perşembe
İstanbul 12°
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

28 çeşit yerli buğday ekildi

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yerli buğday tohumlarla buğday çeşit demonstrasyon ekimleri yapıldı.

28 çeşit yerli buğday ekildi

Yapılan çalışmalarda 22 köyde 9 kuruluşa ait 28 çeşit buğday ekimi yapıldı. Topaç köylerinde yapılan ekimlere İl Müdürü Tanju Özkaya, teknik personellerle birlikte katıldı. Çiftçilerle birlikte ekim yapan Özkaya, şunları söyledi: “2023 yılında bakanlığımız araştırma enstitüleriyle ortak ekimler yaparak verimi artırmak için değişik ürün gruplarından 70 adet deneme demonstrasyon yaptık. 2024 üretim sezonunda da bu çalışmalara devam ediyoruz.

‘EKİMLER KASIMA KAYDI’

“Önceki yıllarda ilimizde genelde ekim başında yağan yağışla, toprak yumuşar ve toprak işlenerek ekime hazır hale getirilir ve toprak tavında iken ekilirdi. Ama son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak ekim zamanının kasım ayına kaymasına neden olmaktadır.

“Buğday ve arpayı çok erken ekmek veya çok geç ekmek zirai açıdan çok doğru bir ekim şekli değildir. Çiftçilerimize tavsiyemiz ekim zamanını değişen iklim şartlarını dikkate alarak toprağın, hava sıcaklığının ve yağışın durumlarına göre ayarlamalarıdır.

‘ÇİFTÇİYE TAVSİYE EDİYORUZ’

“Burada Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yeni geliştirilmiş olan Erbaş, Balkır ve Aytenabla çeşitleriyle Konya Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan Selçuklu çeşitlerinin ekimlerini yapıyoruz.

“Bunlardan başka bu yıl bakanlığımız araştırma kuruluşları ve özel tohum firmaları tarafından geliştirilerek tescil ettirilen 28 değişik buğday çeşidi, 6 İlçemize bağlı 22 köydeki 28 önder çiftçimizle birlikte ekilmiştir. “Çiftçilerimize bu yerli ve milli çeşitlerden kendi şartlarına en uygun olan yerli ve milli tohumlarımızı ekmelerini ve yerli tohumlarla üretin yapmalarını tavsiye ediyoruz.”

Kaynak: AA
Yozgat Tarım