281 günlük grev bitti
2015'ten bu yana sendikal mücadele veren Baldur işçileri 281 günlük grevi işverenle anlaşarak sona erdirme kararı aldı. İşyerine sendika giremedi ancak grevdeki işçilere sendikal tazminatları ödenecek, işten çıkarılan işçiler 16 maaş ödemesi alacak
Birleşik Metal-İş Sendikası'nın, Kocaeli Çayırova ilçesinde kurulu İspanyol sermayeli Baldur Süspansiyon fabrikasında 25 Aralık 2020'de başlattığı grev, işçilerin talebiyle önceki gün sona erdi. Varılan anlaşma sonucu, işveren, işçilerin tüm alacaklarını Birleşik Metal-İş'in hazırladığı toplu sözleşme taslağındaki ücret artışı üzerinden yapacak. Buna göre grevdeki 22 işçiye ihbar, kıdem, birikmiş izin ve sendikal tazminat tutarında ek 12 maaş tazminat ödenecek. Grev sırasında hukuksuz biçimde işte çıkarılan 16 işçiye de ihbar, kıdem ve açılmış işe iade davaları sonucu alacakları en yüksek tazminat tutarı olan 4+12 maaş ödemesi yapılacak.
281 gün süren grevde işçiler, işverenin grev kırıcılığı ve hukuk tanımazlığına, yerel ve merkezi idarenin çıkardığı engellere kadar pek çok zorlukla mücadele etti.
YILLAR SÜREN MÜCADELE
Birleşik Metal-İş Sendikası 2015 yılında Baldur'da örgütlenme çalışmalarına başlamış, işveren sendika üyelerine 5 yıl boyunca sendikal nedenle baskı uygulamıştı. İşveren, çoğunluğu sağlayarak Çalışma Bakanlığından yetki tespitini alan sendikanın varlığını kabul etmedi ve toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerine katılmadı. İşyerine temsilci olarak atanan işçileri işten çıkardı. TİS sürecinde de yaklaşık 4 ay işçiler direniş yapmış, bu süreçte de işveren işten çıkarmalara ve baskılara devam etmişti.
Bu süreçte de prosedürü uygulamayı sürdüren Birleşik Metal-İş, işvereni, İŞKUR ve Çalışma Bakanlığı üzerinden çeşitli kanallarla görüşmeye davet etmeye devam etti. Bu çabalar sonuçsuz kalınca 25 Aralık 2020'de greve çıkan işçiler yerine işveren, fabrikada kaçak işçi çalıştırmaya başladı. 16 işçi de grevdeyken işten çıkarıldı. Valilik, kaymakamlar, emniyet yetkilileriyle defalarca görüşen sendika açılan davalar sonucu işyerine defalarca ceza kesilmiş ancak toplu sözleşme yapma hedefi sonuçsuz kaldı. Sendika yetkilileri Ankara'ya giderek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'le de görüşmüş, Bakan Bilgin yaptırım sözü vermişti. Ancak gelinen noktada işçiler sendikal tazminatlarını almaya hak kazansa da işyerine sendika giremedi.
'TARİHTEKİ YERİNİ ALACAK'
Grevin sonlanmasıyla ilgili Birleşik Metal-İş'ten yapılan açıklamada “Tüm bu engellere rağmen Baldur grevi sendikal mücadelede büyük bir kararlılık ve dayanışma örneği oldu.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Üyelerimizin grevi sonlandıran anlaşma ile haklarını almış olmalarına karşın, yürütülen mücadelenin toplu iş sözleşmesinin imzalanması ve işyerine sendikanın girmesiyle sonuçlanmamış olması en büyük üzüntümüzdür. 281 gün süren grev boyunca Baldur işçileriyle dayanışma gösteren başta DİSK Yönetim Kurulu olmak üzere tüm dostlarımıza, örgütlü olduğumuz fabrikalardaki üye ve temsilcilerimize, Gebze Sendikalar Birliği’ne, diğer tüm kardeş sendikalarımıza, grevin uluslararası kamuoyuna taşınmasında bize destek olan uluslararası sendikal merkezlere, emekten yana siyasi parti, dernek ve kuruluşlara, mücadelemizi kamuoyuna duyuran yerel ve ulusal basınımıza teşekkür ediyoruz. Baldur grevi, mücadele tarihimizdeki yerini alacaktır.”