29 Ekim Dama Çözümleri
Bu hafta sizlere Amerika'da basılan "TURKISH CHECKERS OR DAMA" isimli kitabı tanıtmak istiyoruz. Sevgili dostum Suat Boztepe'nin fikri olan ve ana tanıtım metnini de kendisinin hazırladığı bu tanıtım aslında gurur verici.
Dünyanın neresinde hangi seviyede olursa olsun Türk Daması adına kaleme alınan makale araştırma kitap deneme her ne olursa tanınırlığımıza katkı sağlayan ekstra bir unsur.
Kitabın yazarı Dr. John Sami Mamoun Amerika New Jersey’de bir diş hekimi olarak çalışıyor. 1976 yılı doğumlu ve kitabı yazdığı 2021 yılında bilgisayar teknolojisi artık geliştiği için birçok konum test edilebilmiş. Satranç tarihi, strateji oyunları ve ayrıca sadece şansa dayalı oyunlar hakkında kitapları var. Bu kitaplara kolaylıkla ulaşılabiliyor.
Kısa bir dama tarihi veriliyor. Türkiye, Mısır, İran, Irak, Suriye, Lübnan, Filistin, Bahreyn, Kuveyt, Katar, Ortadoğu ve Akdeniz havzası ülkelerinde aktif bir şekilde oynandığını, Kuzey Kafkasya, Çerkes ve Yunanistan gibi ülkelerde küçük bazı kural farklılıklarıyla eskiden oynandığını yazıyor.
Türk Damasına ait en eski açmaz 1570 yılına ait ve Mehmet Özer Özarkman tarafından ortaya çıkarılmış. Bu açmazdan bahsediyor ve Türk damasının 2013 yılında Dünya
Dama Federasyonu tarafından tanındığını belirtiyor.
Kitap 320 sayfa, 5 ana bölüm, 12 kısmi bölüm ve 1100 diyagramdan oluşuyor. Kısa bir açıklamanın ardından açılış oyunları, temel taktikler, taktiksel hatalar, oyun teorisi, oyun sonu ve tuzaklar bölümü yüzlerce örnekle tanıtılıyor.
Taktik hataların olduğu bölümde büyük açmazlara girmeden ve taşa basmadan önce iyi hesaplama yapılmasını, çünkü zamanlama hatası yapılırsa rakibin damaya çıkmasına neden olunabileceği anlatılıyor.
Bu hafta sorukarımızda bu kitaptan gelecek. Aslında klasik bilindik oyunlar lakin kitabı taltif etmeye fazlasıyla değer. Hepinize mutlu hafta sonları diliyorum.
https://youtube.com/shorts/95C0QBlyMNg?feature=share