3 bin 800 yıllık antik hastalık geri döndü! En çok çocuklarda görülüyor...
ABD'de 3 bin 800 yıllık antik hastalık, çocuklar arasında yeniden görülmeye başlandı. Peki bu antik hastalık nedir? Nasıl ortaya çıkıyor? ABD'de görülen 3 bin 800 yıllık antik hastalığın nedeni ne?
Uzmanlar, yetersiz beslenme nedeniyle ortaya çıkan 3 bin 800 yıllık antik bir hastalığın ABD'de tekrar görülmeye başladığını belirtti. Veriler, bu hastalığın Amerikalı çocuklar arasında artmakta olduğunu gösteriyor. Antik hastalığın neden ve nasıl ortaya çıktığı ise araştırılmaya başlandı.
AMERİKALI ÇOCUKLARDA GÖRÜLDÜ
TAM 3 BİN 800 YILLIK HASTALIK
M.Ö 3 bin 800'lü yıllarda Mısır'da ortaya çıktığı düşünülen İskorbüt hastalığının ABD'de artışa geçtiği belirtiliyor. Dişlerin dökülmesine ve aşırı ağrıya neden olabilen iskorbüt hastalığının oranı, ABD'de 2016 ile 2020 yılları arasında üç kat artarak her 100.000 çocukta sekizden yaklaşık 27'ye çıktı.
İSKORBÜT HASTALIĞI NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?
İskorbüt hastalığı, meyve ve sebzelerden elde edilen ve cilt, kan damarları ve bağların sağlıklı kalması için gerekli olan C Vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor. Amerika'nın kırsal bölgelerinde yaşayan milyonlarca çocuk, sağlıklı ve taze gıdaya erişimin sınırlı olduğu mahallelerde yaşadığından, bu hastalığa karşı daha savunmasız oldukları düşünülüyor. Beslenme şekli iskorbüt hastalığına önemli bir katkıda bulunurken, uzmanlar küçük yaştaki çocuklarda artan otizm oranları da dahil olmak üzere başka faktörlerin de rol oynadığını söylüyor.
Uzmanlara göre, C vitamini olmadan vücut yeterince kolajen üretemez veya hızlı bir şekilde iyileşemez, bu da diş eti kanamalarına ve dişlerin gevşemesine, pullu cilde, kırılgan saçlara, deri altında kanamaya, kas yorgunluğuna, anemiye ve morarmaya neden olur. İskorbüt ayrıca bacakların şişmesine ve çocukların yürümeyi reddedebileceği kadar şiddetli ağrılara neden olabilir.
İSKORBÜT HASTALIĞI NEDİR?
İskorbüt hastalığının geçmişi M.Ö. 3.800'lü yıllara, Mısır'a kadar uzanıyor. Modern tarihte iskorbüt hastalığı 1500'lü yıllarda belgelenmiş ve 16. ve 18. yüzyıllar arasında 2 milyondan fazla denizci bu hastalıktan ölmüştür. Daha dengeli beslenmenin iskorbüt hastalığını önlediği keşfedildikten sonra, 1900'lerde ortadan kalktığı düşünülüyor. Ancak Ulusal Tıp Kütüphanesi'ne göre, 1970'lerde Amerikan diyetinin daha karbonhidrat bazlı ve taze meyve ve sebzelere daha az bağımlı hale gelmesiyle yeniden canlanan bu hastalık, son yıllarda artışa geçti.