3 günden fazla küs kalmak günah mı? Küskünlükle ilgili ayet ve hadisler
Genel olarak insanlarla anlaşma konusunda geçimsiz olan kimselerin küsmeyi alışkanlık haline getirmeleri dinen tehlikeli bir davranış olmaktadır. Peki 3 günden fazla küs kalmak haram mı? Küslük ile ilgili hadis ve ayet...
Her insanoğlunun kendine göre geçerli sebepleri olmakla beraber selamı sabahı kesip, konuşmamayı gerektirecek olayları olabiliyor. Herkes kendi nezdinde haklı bir pozisyonda iken iki kişi arasında oluşan zıtlık, tartışma boyutuna varıp küslüğe kadar götürebiliyor. Bu durum karşısında taraflar karşılarındaki kişinin görüşüne saygı duyup sınırını koruyabilir iken bu gibi sebepleri öne sürerek hiç konuşmamayı hatta tüm bağı kopartmaya kadar gidebiliyor. Halbuki dinimiz mümin bir kimsenin diğer mümin kardeşi ile 3 günden fazla dargın kalmasını yasaklıyor. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (SAV) küslükle alakalı bir hadisinde şöyle buyurur: “Müslümanın din kardeşine üç günden fazla küs durması helal olmaz. Kim müslüman kardeşini üç günden fazla terk eder ve o hal üzere ölürse cehenneme girer.” (Ebu Davud, Edeb, 47.)
3 GÜNDEN FAZLA KÜS DURMAK GÜNAH MI?
KÜSLÜKTE İLK ADIMI ATMAK...
Mümin bir kimsenin diğer bir mümin kardeşine 3 günden uzun süre küs kalması yasaklanmıştır. Eğer iki kişi arasında dargınlık/küslük oluşmuşsa ve taraflardan birinin küslüğü bitirmeye yanaşmasına rağmen karşı taraf konuşmamakta ısrarcı ise sorumluluğu ona ait olduğu bilinir. Müslümanın Müslümanla üç günden fazla küs durması caiz değildir. Ancak siz konuşmak istemenize rağmen karşıdaki kişi konuşmamakta ısrar ediyorsa sorumluluk ona ait olur. Bu şekilde davranıp ilk adımı atarak büyüklüğünüzü gösterebileceğiniz gibi dinen de uygun olan ve istenen davranış sergilenmiş olunur.
Öyle ki küslük durumlarında ilk adımı atmanın önemli bir davranış olduğu "Bir kişinin kardeşini üç günden fazla küs bırakması helâl değildir. İki mü'min karşılaştıkları zaman birisi yüzünü şu tarafa, öbürü öte tarafa çevirir. Halbuki bu iki mü'minin hayırlısı önce selâm vermeye başlayandır." (Tecrid-i Sarih Tercemesi, XII/145) hadisinde belirtilmiştir.
KÜSKÜNLÜKLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER NELER?
Peygamber Efendimiz (SAV)'in "Her pazartesi ve perşembe günü ameller Allah'a arzolunur. Din kardeşi ile arasında düşmanlık bulunan kişi dışında Allah'a şirk koşmayan her kulun günahları bağışlanır. (Meleklere) siz şu iki kişiyi birbiriyle barışıncaya kadar tehir edin, buyurulur." (Müslim, Birr 36) hadis-i şerifinden anlaşılacağı üzere küs durmak, işlemiş olduğumuz amellerin sevabının yazılmasını erteleyecek kadar kötü bir davranıştır.
Dinimize göre küskünlük halleri Müslüman kimseler arasında herhangi bir konu üzerine anlaşmazlık yaşanması halinde ihtilâf edilebileceği kabul edilerek geçerli sayılmış; fakat bu halin 3 günden uzun sürmemesi gerektiğinden bahsedilmektedir. Dolayısıyla bu kişi kim olursa olsun ister aile bireylerinden; anne, baba, kardeş, abi, abla olsun, ister de arkadaş ya da akraba olsun 3 günden fazla dargın durulmamalıdır.
AYET-İ KERİME: “İyilikle kötülük bir olmaz. Sen (kötülüğü) en güzel bir şekilde önle. O zaman seninle arasında düşmanlık bulunan kimse, sanki candan bir dost olur.” (Fussilet, 34)