3 İhlas 1 Fatiha neden okunur? 3 İhlas 1 Fatiha okumanın sevabı nedir? İhlas ve Fatiha surelerinin okunuşları:
Özellikle de cenazelerde sıklıkla duyulan bir terim haline gelen 3 ihlas 1 fatiha suresinin neden okunduğunu ve faziletini size araştırdık. 3 İhlas 1 Fatiha okumanın fazileti nedir? İhlas ve Fatiha surelerinin okunuşları:
Yüce Allah (c.c)'un kelamı olan Kuran-ı Kerim'in, yüzüne bakıldığında dahi sevap kazandırdığı bilinmekle birlikte okunduğunda çok daha fazileti olduğu sahih hadis-i şeriflerle sabittir. Mümin bir kimsenin Kuran-ı Kerimi okumaktan ziyade onunla bütünleşmesi ve emirlerine uyup yasaklarından kaçınarak gündelik yaşantısına da uyarlaması gerekir. Kolaylık dini olan İslamiyet'te yüce Rabbimiz (c.c) hiçbir zorluğu bizlere yüklememekle birlikte güç yetiremeyeceğimiz durumları hafifletmiş ve bizlere büyük kolaylıklar ihsan etmektedir.
Dinimizin kolaylık dini olduğunu en basitinden şu örnekle daha rahat bir şekilde kavrayabiliriz: Mümin bir kişi, her gün Kuran-ı Kerim'in üçte birini okumaya zorlanacağı için dinimiz 3 ihlas 1 fatiha ile bizlere böyle bir kolaylık sağlamaktadır. Ebû Saîd el-Hudrî (r.a) rivayetlerine göre Efendimiz (SAV), ihlas suresinin faziletine ilişkin olarak Kuran-ı Kerim'in üçte birine denk geldiğini şu hadisinde buyurmaktadır: “Canımı gücü ve kuvvetiyle elinde tutan Allah’a yemin ederim ki, bu sûre Kur’an’ın üçte birine denktir.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân)
3 İHLAS 1 FATİHA NEDEN OKUNUR?
Şimdilerde daha çok cenazelerde ya da kabir ziyaretlerinde iken okunan 3 ihlas 1 fatiha, geçmiş dönemlerde iken Osmanlı Sarayında bulunan Enderun Mektebi'ndekiler tarafından padişahın selamet üzere olması ve geçmiş padişahların ruhuna hediye için okunurdu.
İHLAS SURESİ ARAPÇA VE TÜRKÇE OKUNUŞU:
Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
1- Gul huvallâhu ehad.
2- Allâhu’s-samed.
3- Lem yelid ve lem yûled.
4- Ve lem yekun lehû kufuven ahad.
FATİHA SURESİ ARAPÇA VE TÜRKÇE OKUNUŞU:
1- “Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
2- Elhamdulillâhi Rabbi’l-âlemîn.
3- Er-Rahmâni’r-Rahîm.
4- Mâliki yevmi’d-dîn.
5- İyyâke na’budu ve iyyâke neste’în.
6- İhdine’s-sırâta’l-mustakîm.
7- Sırâta’l-lezîne en’amte aleyhim. Ğayri’l-meğdûbi aleyhim ve le’d-dâllîn.”