30 bin ton zeytinyağı limanda bekliyor
İstanbul Ticaret Borsası’nın düzenlediği ‘Borsa Meydanı’nda Sektörler Konuşuyor’ toplantılarının üçüncüsünde zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunları konuşuldu.
Konuşmacılar, zeytinyağı üretiminde öncü olan ülkelerin en az 5 yıllık destek programları uyguladıklarını belirterek, “Bu sistemle sanayiciler ihracatta uzun soluklu hedefler oluşturabiliyorlar. Teşviklerin uzun vadeli olması ve sürekliliği hayati önemdedir” mesajını verdiler.
‘Türk Tarımının Uyuyan Devi Zeytin’ başlıklı oturumda konuşan Marmara Birlik Genel Müdürü İsmail Acar, “Miras yoluyla bölünmüş zeytinlikler, hatalı ilaç ve gübre kullanımı, sulanabilir alanların düşüklüğü, üretim ihracat desteklerinin yetersizliğine yüksek girdi maliyetleri eklendi. Bu sorun üretimi tehdit eder boyutta” dedi.
HEDEF ÜRETİMİ ARTIRMAK OLMALI
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er ise sürpriz ihracat kısıtlamalarından yakındı ve “Bağlantıları yapılmış, limana ulaşmış 30 bin ton yağımız şu anda bekliyor. Bu yağların ihracına izin verilmesi acil talebimiz. Türkiye’nin temel hedefi üretimi artırmak olmalı. Dünya pazar lideri İspanya’da hiçbir yasak yok. Bizde de olmamalı.” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Bitkisel Yağ Teknolojisi Uzmanı Dr. Fahri Yemişçioğlu da zeytinin stratejik bir ürün olduğunu vurguladı ve ‘devlet kontrolünde planlamaya’ gidilmelidir, dedi.