30 yıllık börek ustası gizli tarifini verdi: Çıtır çıtır pastane usulü kıymalı börek tarifi
Pastaneden aldığımız çıtır çıtır kıymalı böreğin tarifi ortaya çıktı. Yalnızca bu malzemeleri kullanarak, birkaç pratik adımla siz de çıtır çıtır pastane usulü kıymalı börek yapabilirsiniz. Kalem ve kağıdınız hazırsa işte karşınızda çıtır çıtır pastane usulü kıymalı börek tarifi...
Kıymalı börek, sofralarımızın olmazsa olmazı. Bu tarifimiz ile hazırladığınız böreğin damağınızda bıraktığı o eşsiz tat, sanki yıllardır börek ustası olan büyük büyükannenizin elinden çıkmış gibi sizi sarıp sarmalayacak. Her katmanıyla bir öykü anlatır gibi, her lokmasıyla sizi geçmişe götürecek olan bu kıymalı börek tarifi, tıpkı yılların eskitemediği bir şarkı gibi hafızanızda yer edinecek. Şimdi, unutulmaz lezzetlerin peşine düşüp, mutfakta geçirdiğiniz her anıya değecek bir kıymalı börek yapmanın zamanı geldi. Haydi, birlikte hamurun yoğruluşundan iç harcın hazırlığına, fırından yayılan mis gibi kokuya kadar her adımı birlikte yapalım. İşte karşınızda çıtır çıtır pastane usulü kıymalı börek tarifi...
PASTANE USULÜ KIYMALI BÖREK İÇİN MALZEMELER
İç harcı için:
- 500 gr kıyma
- 1 büyük soğan, ince doğranmış
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
- Tuz ve karabiber (isteğe bağlı, damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
Hamuru için:
- 3 su bardağı un
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
- Yumurta sarısı
- Susam veya çörek otu
PASTANE USULÜ KIYMALI BÖREK NASIL YAPILIR?
1) İlk olarak iç harcı hazırlayın. Bir tavada sıvı yağı ısıtın, ince doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
2) Kavrulan soğana kıymayı ekleyin. Kıyma suyunu salıp çekene kadar kavurun. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı biber salçasını ekleyip karıştırın. Ardından iç harcınızı soğumaya bırakın.
3) Hamur için unu geniş bir kaba alın. Ortasını havuz gibi açın.
4) Sıvı yağ, yoğurt, su ve tuzu havuzun ortasına ekleyin. Yavaşça karıştırarak hamuru yoğurun. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Gerekirse un ekleyebilirsiniz.
5) Hamuru mandalina büyüklüğünde parçalara ayırın ve avuç içinde yuvarlayarak yuvarlak hamur parçaları elde edin.
6) Her bir hamur parçasını unlu bir zeminde merdane yardımıyla ince bir yufka haline getirin. Yufkanın kenarlarını düzgünce keserek üçgen şeklini verin.
7) Yufkanın ortasına hazırladığınız iç harçtan yerleştirin. Sonrasında böreği rulo biçiminde sarın.
8) Hazırladığınız börekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
9) Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve isteğe bağlı olarak susam veya çörek otu serpiştirin.
10) Önceden ısıtılmış 180°C fırında börekler altın rengini alana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
11) Fırından çıkan börekleri hafifçe soğutun ve servis yapın.
Bu tarif ile harika börekler hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun!
Tarifimizi beğendiyseniz yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.