35 yıllık şef sırrını açıkladı: Böyle yaparsanız kurban kavurması lokum kıvamında oluyor ve asla bozulmuyor
Bayramda kavurma yapacaklar buraya! Kurban etinden kavurma yapmanın tüm püf noktalarını ve en ince ayrıntılarını sizlerle paylaşıyoruz!
Kurban Bayramı’nın ilk gününde, her evde geleneksel olarak kavurma ve çeşitli et yemekleri pişirilir. -Bayramın olmazsa olmazı kavurma yapmanın ise aslında bir çok püf noktası var. Yumuşak kavurma nasıl yapılır? Lezzetli bir kavurma için nelere dikkat edilmelidir? İyi bir kavurma kurban etinin neresinden yapılır? Kışlık kavurma nasıl hazırlanır? Kavurma uzun süre dolapta nasıl muhafaza edilir? İşte lokum kıvamında kavurma yapmanın püf noktaları...
KIVAMINDA YUMUŞACIK KAVURMA NASIL YAPILIR?
Kavurmanızın sertleşmesini istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı önemli püf noktalar var. Yiyenin ağızında dağılan, yumuşacık bir kavurma için etin ilk sertliğini atmasını muhakkak beklemelisiniz. Bu "yumuşak kavurma nasıl olur" sorusunun en önemli cevabı.
Sizlere verebileceğimiz başka bir öneri ise etinizi yoğurt suyu, süt ya da sodanın içinde bekleterek güzelce marine etmeniz olacak. Bu gıdaların asit düzeyleri yüksek olduğu için etin yumuşamasında size yardımcı olacaklar. Elbette bu noktada marinasyon süreci de etin yumuşaklığını etkileyen en önemli faktörlerden biri. Dolayısıyla etlerinizi sodada maksimum 2 saat, yoğurt suyu ve sütte ise 5-6 saat bekletmenizi tavsiye ederiz. Bundan daha az süre beklettiğinizde istediğiniz yumuşaklığı elde edemeyebileceğiniz gibi daha uzun tutmanız durumunda ise etin protein değerinde ve tadında bozulmalar yaşanabilir.
Peki "etler güzelce marine edildi ama yumuşak bir kavurma için pişirme yöntemim ne olmalı?" diyorsanız bu sorunun da yanıtını sizlerle paylaşacağız. Eğer yüksek ateşte, uzun süre bir pişirme işlemi uygularsanız etiniz suyunu kaybedecek ve otomatikman sertleşecektir. Dolayısıyla etleri kısık ateşte ve ağır ağır pişirmenizi tavsiye ediyoruz. Son olarak sizlerle paylaşacağımız püf noktası ise etiniz pişerken içine tuz ve baharat atmamak. Tuz ve arzu ettiğiniz baharatları son aşamada eklemeniz gerek. Eğer erken ilave ederseniz bu da etin sertleşmesine neden olan durumlardan biri. Eğer seviyorsanız bu aşamada ete defne yaprağı ve kekik gibi baharatları eklemenizi öneririz. Çünkü bu baharatlar etteki kokuyu alırken aynı zamanda ona lezzet ve yumuşaklık verecektir.
Son olarak kavurma piştikten sonra kapağı kapalı bir biçimde güzelce dinlendirmeyi unutmamalısınız. Bu sayede ilk sıcağı çıkacak, kapak kapalı olduğu için kendi buharı ile kıvamı çok daha güzel bir hal alacaktır.
KIŞLIK KAVURMA NASIL HAZIRLANIR?
Kurban Bayramı'nda özellikle hayvan kesenler ilerleyen tarihlerde de tüketmek için hazırlık yapmak istiyor. Kış için yapacağınız bu hazırlık ile ilk günkü lezzetini koruyan mis gibi kavurmaları canınız ne zaman isterse yiyebilirsiniz.
Kışa hazırlık olması amacı ile hazırladığınız kavurmada hemen tüketeceğinizden farklı olarak bazı adımları takip etmeniz gerekiyor. Özellikle kışlık kavurmanızı mutlaka iç yağı ya da kuyruk yağı ile hazırlamanızı öneririz. Böylelikle hem etin daha lezzetli olmasını hem de kavurmanın daha uzun süre muhafaza edilebilir olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu şekilde hazırladığınız kavurmanın içine ekstra yağ koymanıza gerek olmadığını da hatırlatalım. Tadını değiştirmemesi için baharatlarını hemen tüketeceğinizden az, tuzu ise daha uzun süre muhafaza edebilmeniz için biraz fazla atmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca kavurmanız suyunu çektikten sonra biraz daha pişirmenizi öneririz.
KIŞLIK KAVURMA TARİFİ - PÜF NOKTALARI
Ayrıntılı bir tarife ihtiyacınız varsa sizlerle tüm adımları paylaşıyoruz. Öncelikle kışlık kavurma hazırlamak için kesinlikle dinlendirilmiş kurban etine ihtiyacınız var.
1) Etlerin sinirli kısımlarını temizleyin.
2) İç yağı ya da kuyruk yağını küçük küçük doğrayın.
3) Soğanın kabuğunu soyun ve bir bütün olarak bırakın.
4) Tencereyi ocağa alın ve kısık ateşte biraz ısınmasını bekleyin.
5) Isınan tencereye eti koyun.
6) Etler birkaç dakika boyunca kavrulduktan sonra soğanı tencereye koyun. Tencerenin kapağını kapatın ve pişirmeye bırakın.
7) Kapağını ara ara açıp karıştırın. Eğer varsa üzerindeki kefi mutlaka alın.
8) Ayrı bir tencerede yağı rengi dönene ve hafif hafif eriyene kadar pişirin. Sert parçaları ayırın.
9) Diğer taraftan pişen etiniz suyunu çektiğinde soğanı çıkarın. Ardından bir süzgeç yardımıyla pişen yağı etin içerisine ilave edin.
10) Eti ve yağları güzelce karıştırarak orta derece ateşte iyice kavurun. Tuzunu iki katı oranında ekleyin.
11) Etler iyice piştiğinde tencereyi ocaktan alın.
12) Saklama kaplarınızın içine etleri pay edin. Soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletin. Bu aşamada yağlar devreye girecek etlerle bütünleşerek donacaktır.
İşte kışlık kavurmanız hazır, şimdiden afiyet olsun.
KAVURMA NASIL SAKLANIR?
Eminiz kurban eti ile birçok enfes tarife imza atacaksınız. Peki ama kışlık olarak hazırladığınız kavurmayı, bozulmadan uzun süre nasıl muhafaza edeceksiniz?
Kavurmayı pişirdikten sonra çok fazla olmamasına özen göstererek saklama kaplarına alın. Kapların ağzını sıkıca kapatın ve buzlukta ya da derin dondurucuya yerleştirin. Bu sayede hazırladığınız kavurmalar ortalama 6 ay kadar dayanacaktır. Çok fazla miktarda hazırlayıp dolaba kaldırırsanız etiniz küflenebilir.
Bu yönteme bir alternatif olarak ise hazırladığınız kavurmayı fırın tepsisine koyup dondurmayı deneyebilirsiniz. Donduktan sonra küçük parçalara ayırıp buzdolabı poşetlerine koyarak buzluğunuza yerleştirebilirsiniz. Böylelikle hem yerden tasarruf etmiş hem de tüketmek istediğiniz zaman istediğiniz miktarda kavurmayı dolaptan çıkarmış olursunuz.