350 bin öğretmen eksik maaş alacak
Levent Kuruoğlu, Kariyer Basamakları Yönetmeliği yayınlanmazsa 350 bin öğretmenin ocak ayında ortalama 5 bin TL eksik maaş alacağını açıkladı. Türkiye’nin en büyük beka sorununun eğitim olduğunu vurgulayan Kuruoğlu, mülakat sisteminin de kaldırılması gerektiğini belirtti
Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkan Levent Kuruoğlu, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yasalaşmasına rağmen, Kariyer Basamakları Yönetmeliğinin yayınlanmadığını hatırlattı. Kuruoğlu, “Ocak tarihine kadar bitirilmezse 350 bin öğretmen ortalama 5 bin TL eksik maaş alacak.” dedi.
Sendikaları da eleştiren Kuruoğlu, “Meydanlara çıkamayan, sesini yükseltemeyen, kamu çalışanlarının hak ve menfaatlerini koruyamayan, hatta böyle bir derdi olmayan, makamları tercih eden, siyasi partilerin arka bahçesine sığınmış, üye sayıları çok olsa da içleri boş sendikalara başkaldırdık.” diye konuştu.
‘YENİ ANAYASA VE ÖCALAN’A UMUT HAKKINI REDDEDİYORUZ’
12-15 Aralık 2024 tarihleri arasında yapılan Hürriyetçi Eğitim Sen 2. Eğitim ve İstişare Toplantısında konuşan Kuruoğlu, Anayasa’nın ilk 3 maddesinin tartışmaya açılmasını kabul etmeyeceklerini, Abdullah Öcalan’ın Umut Hakkı düzenlemesiyle serbest bırakılmasına ve Meclis’te konuşma yapmasının istenmesine sessiz kalmayacaklarını, Habur’da kurulan çadır tiyatroları ile ‘Çözüm Süreci’ ihanetinin unutulmayacağını ve yeni bir ihanete müsaade etmeyeceklerini belirtti.
Kuruoğlu, “Habur’da kurulan çadır tiyatrolarını, 1. Çözüm Süreci ihanetini unutmadık. Bugün şekil değiştirerek uygulamaya sokulan 2. Çözüm Süreci’ne rıza göstermeyiz.” ifadelerini kullandı.
Kamu-Sen ve Türk Eğitim Sen’e, “Siz Öcalan’ın serbest bırakılmasına, TBMM’de konuşmasına ne diyorsunuz” sorusunu sorduklarını, hâlâ yanıt alamadıklarını dile getiren Kuruoğlu, “Bu soruyu Memur Sen’e sormaya gerek bile duymadım. Çünkü onların Genel Başkanı 1. Çözüm Süreci’nde zaten ‘Akil Adam’dı.” diye ekledi.
‘ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ BEKA SORUNU EĞİTİMDİR’
Yönetici atama yönetmeliğinin yeniden ele alınmalısı gerektiğini ifade eden Levent Kuruoğlu, şunları söyledi: “Hangi sendikanın üyesi olursa olsun liyakati varsa atanabileceği adil bir atama yöntemi oluşturulmalıdır.” Üniversitelerde de durumun farklı olmadığını belirten Kuruoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tarafsız bir anlayışla bilimsel başarı kıstasına göre atanması gereken akademik kadrolar ne yazık ki yandaşlık, akrabalık, keyfiyet kıstasına göre dağıtılıyor. Liyakate dayanan bir yönetici atama yönetmeliği için sesimizi yükseltmeliyiz.”
‘YUSUF TEKİN, EĞİTİMİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL’
Mülakat konusuna da değinen Kuruoğlu, “1.500’den fazla meslektaşımızın hayallerini, geleceklerini gasp ettiler. Günlerdir eylemdeler, Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi yapmalarını engellemek için her şeyi yaptılar. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, milli eğitimin önündeki en büyük engeldir ve beka sorunudur.” değerlendirmesinde bulundu.
‘MEB ÖNÜNE GİDER EYLEM YAPARIZ’
Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlerin sınıflandırılmasına karşı olduklarını da vurgulayan Kuruoğlu, şöyle konuştu:
“Bu kanun hayati sorunları içinde barındırmaktadır. Kariyer basamakları için verilen sözler ise tutulmamıştır. Baştan beri söylediğimiz gibi biz öğretmenin sınıflandırılmasına karşıyız. Ama uzman ve başöğretmen tazminatlarına karşı değiliz. Kanun yasalaşmasına rağmen Kariyer Basamakları Yönetmeliği yayınlanmamıştır. Ocak tarihine kadar bitirilmezse 350 bin öğretmen ortalama 5 bin TL eksik maaş alacaktır. Yönetmelik yayınlanmazsa Millî Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacağız.”
‘REFAH PAYI İSTİYORUZ’
Memur ve memur emeklisine ocak ayında yüzde 6 zam ve enflasyon farkı olmak üzere toplam yüzde 12-13 arasında bir zam yapılacağını hatırlatan Kuruoğlu, refah payı istediklerini söyledi. Sendika Başkanı, “Devletin 2025 yılı için belirlediği yüzde 43,93 zammın kamu çalışanlarına yansıtılmasını istiyoruz.” talebini de dile getirdi.