350 bin özel güvenlik 7/24 görevde: Kimlik iptallerinde süre uzatımı istediler
Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Çağırıcı, özel güvenliklerin herhangi bir ceza ile işini kaybetme korkusu yaşadığını vurguladı. Çağrıcı, 'KİT'lerin artık bir an evvel kadroya alınması kamuda taşeron sisteminin tamamen ortadan kalkması gerekmektedir.' dedi
TÜRK-İŞ'e bağlı Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı, 26 Haziran Özel Güvenlik Günü dolayısıyla bir otelde düzenlediği basın toplantısında, özel güvenlik görevlilerinin sorun ve taleplerini dile getirdi. Çağırıcı, özel güvenlik görevlilerine ait kimliklerin iptalinde ceza sınırının 1 yıldan 2 yıla yükseltilmesini istedi.
Çağrıcı "Ülkemizde 932 bin sertifikalı özel güvenlik görevlisi mevcut. 762 bin kişi özel güvenlik görevlilerine ait kimliğe sahip. 49 bini kadın olmak üzere 350 bin özel güvenlik görevlisi, 100 bin farklı noktada aktif görev yapıyor." bilgisini paylaştı.
TBMM'YE ÇAĞRI YAPTI
5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'a göre 1 yıl ceza alan güvenlik görevlilerinin zaman kimlik kartlarının iptal edildiği bilgisini paylaşan Çağırıcı, bu konuda mağdur olan özel güvenlik görevlilerinin 4 binin üzerinde olduğunu bildirdi. Çağırıcı, bir an evvel yasal düzenleme beklediklerini belirtti. Seçimlerden önce İçişleri Bakanlığı yaptıkları görüşmeleri hatırlatan Çağırıcı, hükümet ve TBMM'ye harekete geçme çağrısında bulundu:
"350 bin özel güvenlik görevlisi yasal düzenlemeyi bekliyor. Kimlik iptalinde devlet memurun da aranmayan şartlar bizlerde aranıyor. Görevlerini icra ederken şiddete maruz kalan, sözlü saldırıya uğrayan, hatta görevi başında hayatını kaybeden meslektaşlarımız mevcut. Sendika olarak mesleğimizin saygınlığını ve özel güvenlik görevlilerinin hak ve menfaatlerini korumak için büyük çaba içerisindeyiz."
CEZA KORKUSUNDAN
MÜDAHALEDE ÇEKİMSERLİK
Teklifin yasalaşmasını sabırsızlıkla beklediklerini ifade eden Çağırıcı "Çünkü uygulamada maddenin mevcut hali nedeniyle; özel güvenlik görevlileri ceza alıp görevlerini kaybetme korkusuyla yetki alanına giren olaylara müdahalede çekimser kalmaktadır. Özel güvenlik görevlileri görevini güvenli bir şekilde yapabilmelidir." dedi.
TAŞERONA KADRO
SÖZÜNÜ HATIRLATTI
Seçimlerden önce hükümetin taşeron sistemini kaldırmaya yönelik sözler verdiğini hatırlatan Çağrıcı, şunları kaydetti:
"Seçimler dolayısıyla düzenlemelerin yetişmediğini söylediler. Bekleyen yasa teklifi hayata geçirilmeli. 696 sayılı KHK ile birçok arkadaşımız kadroya geçtiği gibi, bize söz verildiği gibi amasız bir beklenti içindeyken, birçok arkadaşımız da kadroya geçemedi. Seçimden önce iktidar, taşeron ile ilgili birçok vaatte bulundu. Kamuda çalışan taşeron işçilerle ilgili şu anda göreve gelen Çalışma Bakanımızdan da söz verildiği gibi adım atmasını bekliyoruz. Aynı kurumda yan yana çalışan iki arkadaşımızdan biri kadroya geçerken diğeri geçemiyor. Kamuda taşeron işçiliğinin tamamen kaldırılmasını bekliyoruz."
ÖZLÜK HAKLARINDA
İYİLEŞTİRME TALEBİ
Sendika olarak "Özel Güvenlik Her Yerde " sloganıyla özel güvenlik görevlilerinin toplumdaki varlığına dikkati çekmek istediklerini ifade eden Çağırıcı, özlük hakları ve çalışma koşullarının "özel güvenlik iş kanunu" ile belirlenmesi gerektiğini ifade ederek, bu kapsamda yıpranma hakkı, ödüllendirme, şehitlik ve gazilik taleplerinin de karşılanmasını istedi. Özel güvenlik görevlilerinin Güvenlik ve savunma iş kolunda faaliyetlerinin sürdürülmesinin de sendikal yaşam için özel güvenlik görevlileri için önemli olduğunu aktardı.