4 Ocak Medyanın Halleri
Köşe yazarlarının gündemi ne? Gazetelerde neler var? Köşe yazılarında öne çıkanlar neler?
FETÖ’NÜN ORTA ASYA’DAKİ CIA ÜSSÜ KIRGIZİSTAN KALESİ ÇÖKTÜ
NEDİM ŞENER - HÜRRİYET
15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında bile cumhurbaşkanı düzeyinde korunan, hükûmete bakan sokan, bürokrasi ve emniyet ile silahlı kuvvetlerinde örgütlenen, medya ve STK’lar üzerinden ayaklanma çıkarabilen FETÖ’nün Kırgızistan’daki tüm okulları Türkiye’ye devredildi.
Kırgızistan Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Maarif Vakfı arasındaki anlaşmayla; FETÖ kontrolündeki SAPAT Eğitim Kurumlarına bağlı 43 anaokulu, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde eğitim kurumu ile bir üniversite ve bir yönetim merkezi binası, vakfın idaresi Türkiye’ye geçti.
Ayaklanmalarla kaosa sürüklenen Kırgızistan’daki asıl değişim ise Milli İstihbarat Teşkilatı’nın girişimi ile kıta imamı Orhan İnandı’nın 2021 yılında yakalanıp Türkiye’ye getirilmesi sayesinde oldu.
Bu tarihten sonra Türkiye ile yakın çalışan Kırgızistan yönetimi ülkede darbe ve kaos planlayan FETÖ unsurları ile etkili mücadele verdi. Sonunda 43 okulu Türkiye’ye teslim ederek FETÖ’ye en öldürücü vuruşlarından birisini yaptı.
KAZAKİSTAN’DA TOPLANIYORLAR
1999’da Özbekistan’da darbe girişimi planladıktan sonra bu ülkedeki tüm yapılanması sonlandırılan FETÖ’nün Rusya’daki örgütlenmesi 2000 yılında Putin’in Devlet Başkanı olması ile sona erdirildi.
Türkmenistan’da ise 2011’de FETÖ okulları kapatılırken, 15 Temmuz 2016 sonrası isim değişikliği ile ayakta kalmaya çalışan Azerbaycan’daki FETÖ okulları 2018’da tamamen tasfiye edildi.
Birçok ülkede darbe yiyen FETÖ, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri içinde yalnızca Kazakistan’da varlığını koruyor. FETÖ, Kazakistan’da Kazak Türk Eğitim Vakfı (KATEV) çatısı altında açılan FETÖ okullarını 2016 yılında “Bilim ve İnovasyon Vakfı”na devrederken, Orta Asya bölgesindeki örgüt elemanlarını Kazakistan’da toplamaya devam ediyor.
---
GAZ SANCISI
DİLEK GÜNGÖR - SABAH
Avrupa'ya tedarik sağlayan hatlar Kuzey Akım 1, Kuzey Akım 2 ve Yamal-Avrupa'ydı. Hatırlarsınız, Rusya, Avrupa'ya gaz gönderdiği en büyük boru hattı Kuzey Akım 1'i kapattı.
Rusya'dan çıkarak Baltık Denizi'nin altından geçip doğrudan Almanya'daki Lubmin'e ulaşan bin 200 km uzunluğundaki Kuzey Akım 2 hattı da ABD yaptırımları nedeniyle sekteye uğradı.
2022'de de Kuzey Akım hattına büyük bir sabotaj girişimi oldu. Uzun lafın kısası, Ukrayna'dan sevkiyat durduğu için tek güzergah olarak Türkiye kalıyor.
Her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattan oluşan TürkAkım, bugüne kadar Türkiye'ye 40, Avrupa'ya ise 53 milyar metreküpten fazla doğal gaz arzı sağladı. TANAP ile de bugüne kadar Türkiye'ye 29 milyar metreküp, Avrupa'ya 38 milyar metreküp gaz ulaştı.
Batı Hattı ve Mavi Akım üzerinden de Rus gazı sevkiyatı var. Türkiye, İran doğal gazının da müşterisi konumunda. Türkmenistan gazının Azerbaycan üzerinden, Katar gazının da Suriye üzerinden sevkiyatı da gelecek projelerden.
Demem o ki, Türkiye, Avrupa için önümüzdeki dönemde stratejik bir partner haline gelebilir. Bakarsınız, bu durum üyelik sürecini de etkiler.