40 yıllık şırdancı paylaştı! İşte Tarsuslu şırdancıdan püf noktalarıyla enfes şırdan tarifi
Özellikle Çukurova bölgesinde çok tüketilen şırdan, tadı ve görünüşüyle ilgi çekiyor. Şırdan, püf noktalarına dikkat edildiğinde yapması oldukça kolay bir tarif olarak öne çıkıyor. İşte 40 yıllık ustasından aldığımız, enfes şırdan tarifi...
Şırdan, geleneksel Türk mutfağının lezzetli ve özgün bir yemeği olarak öne çıkıyor. Bu enfes yemek, özellikle Çukurova bölgesinde tüketilen şırdan, özenle hazırlanan iç harç ve özel baharatlarla lezzetlendirilerek sofralara sunuluyor. Şırdan, hazırlık aşamasından sunumuna kadar dikkat ve ustalık gerektiriyor. Şimdi, şırdanın lezzetli sırlarını keşfetmeye hazır mısınız? İşte Tarsuslu 40 yıllık ustasından derlediğimiz, evde kolayca hazırlayabileceğiniz şırdan dolması tarifi!
PÜF NOKTALARIYLA ŞIRDAN TARİFİ
MALZEMELER
5 adet şırdan
2.5 su bardağı pirinç
1 büyük kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Birer çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon
YAPILIŞI
1. Şırdanları temizleyin. Temizlenen şırdanları, turunç yaprakları ile ovun. Turunç yaprağı, şırdana ferah bir aroma katacaktır. 15 dakika dinlendirin.
2. Dolma içini hazırlamak için pirinçi yıkayın ve soğanını doğrayın. Yağ, salça ve baharatlarını ekledikten sonra iyice karıştırın.
3. Dinlenen şırdanları hazırladığınız harç ile doldurmaya başlayın. Doldurduğunuz şırdanları dağılmamaları için iğne ve iplik kullanarak dikin.
4. Şırdanlarınızı düdüklü tencereye yerleştirin ve üzerlerine bir litre su dökün.
5. Şırdanlar, bu su içerisinde kaynayarak pişecektir.
6. Yaklaşık bir saat içinde şırdanlarınız hazır olacaktır. Şırdanınızın piştiğinden emin olmak için çatal batırabilirseniz. Eğer şırdan çataldan kayıyorsa, pişmiş demektir.
Afiyet olsun!