40 yıllık usta öyle bir püf nokta verdi ki! Puf puf kabaran hiç bayatlamayan poğaçanın sırrı buymuş
Yumuşacık kıvamıyla ağızda dağılan poğaçaları hepimiz seviyoruz. Pastanelerdeki puf puf poğaçaları aratmayacak tarifleri evde de denemek istiyor, ama kabarmamasından korkuyor olabilirsiniz. Artık endişelenmenize gerek yok! Gelin, pamuk gibi poğaça yapmanın püf noktalarını inceleyelim.
Beş çayının, kahvaltıların ve misafir ikramlıkları arasında poğaça sofraların bir numaralı yıldızı. Peynir, patates ve dereotu gibi farklı malzemelerle lezzetine lezzet eklenen tazecik poğaçaları çat kapı gelen misafirlerinize ve özenle hazırlandığınız davetlerde hızlıca yapabilirsiniz. İşte her ısırdığınızda damağınızda eşsiz bir lezzet bırakacak puf puf poğaçalar yapmanın yöntemi...
Malzemelerin ısı ayarı önemli
Poğaça hamurunuzun doğru kıvamı alabilmesi için buzdolabından çıkan tüm malzemelerin birleşmeden önce eşit ısıda olması gerekir. Bunun için tereyağı başta olmak üzere yoğurt, süt ve yumurta gibi buzdolabında muhafaza ettiğiniz ürünleri hamurunuzu yoğurmaya başlamadan önce dışarı çıkarın. Ürünlerin ısısı oda sıcaklığına geldiğinde tarifinizi yapmaya başlayabilirsiniz.
Unu mutlaka elekten geçirin!
Ununuz zamanla sakladığınız kavanozda topaklanabilir. Poğaça hamurunuz için kullanacağınız unu önce tarifinizdeki ölçülere sadık kalarak bir kaba alın. Ardından yavaş yavaş hamurunuzu hazırlayacağınız kaba eleyebilirsiniz. Ufak bir detay gibi görünen bu noktaya özen gösterdiğinizde homojen bir hamura sahip olabilir, çok istediğiniz yumuşacık kıvamı kolayca verebilirsiniz.
Mayalama aşamasına dikkat edin
Unlu mamullerin can alıcı noktalarından biri hamuru mayalanmaya bırakmak. Bu aşama hem sabır hem dikkat gerektirir. Çünkü yanlış bir uygulama hamurunuzun yeterince kabarmamasına neden olabilir. Hamuru mayalanmaya bırakmadan önce kabuk bağlamaması için hafif ıslak bir bezle üzerini kapatabilirsiniz.
Mayalama işlemi hamurun yapısına göre 30-45 dakika arasında değişebilir. Doğru bir mayalanma evresi için hamuru mayalamaya bıraktığınızda saate bakıp süreyi takip edebilirsiniz. Bazı tariflerde iki aşamalı bir mayalama yöntemi kullanmanız gerekebilir. Hamurun bekledikçe daha iyi kabaracağını ve lezzetleneceğini unutmayın!
Şekil vermeden önce bunu uygulayın
Hamurunuz güzelce kabardıktan sonra artık hazırladığınız iç harcı böldüğünüz poğaça hamuruyla buluşturabilirsiniz. Bu işleme geçmeden önce dikkat edilmesi gereken önemli bir püf nokta var. O da hamura şekil vermeden önce son kez yoğurmak. Bu sayede hamurun havasını alabilir, leziz poğaçalarınız için son dokunuşu yapıp 180 derece fırında pişirebilirsiniz. Afiyet olsun!