31 Ekim 2024 Perşembe
İstanbul 15°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

40 yıllık usta sırrını sonunda paylaştı! Bunu yaparsanız pilavınız her zaman tane tane olacak…

Görünüşüyle kolay bir yemek gibi duran ancak ölçüsünü kaçırınca istenilen lezzetin yakalanamadığı pilav, doğru yapıldığında damaklarda unutulmayacak bir tat bırakabilir. Nasıl mı? Doğru pirinç, uygun tencere ve ölçüyü kaçırmamak... İşte tane tane pilav yapmanın bilinmeyen püf noktaları...

40 yıllık usta sırrını sonunda paylaştı! Bunu yaparsanız pilavınız her zaman tane tane olacak…

Ana yemeklerin vazgeçilmez bir parçası olan pilav, özellikle etli ve sulu yemeklerin yanında sıklıkla tercih ediliyor. Pilavı lezzetli ve tane tane yapmak ise çoğu zaman hiç de kolay olmuyor. Tane tane ve lezzetiyle damaklarda iz bırakan pilav yapmanın birkaç püf noktası bulunuyor. İşte buharı üstünde mis gibi kokan pilav yapmanın tüyoları...

Pirinci doğru seçin

40 yıllık usta sırrını sonunda paylaştı! Bunu yaparsanız pilavınız her zaman tane tane olacak… - Resim : 1

Tane tane pilav yapabilmenin ilk şartı, doğru pirinç tercihi yapmaktan geçiyor. İyi bir pilav yapmak için öncelikle pirinç seçiminize dikkat edin. Bunun için ilk tercihiniz baldo pirinçten yana olabilir. Baldo pirincin nişasta oranı daha düşük olduğu için piştiğinde daha az yapışkan ve tane tane yapıya sahip olabilir.

Bir süre suda bekletin

Pirinç, yapısı itibarıyla nişasta oranı yüksek bir besin. Bu nedenle pişireceğiniz ölçüdeki pirinci uygun bir kapta üzerini geçecek kadar ılık suyla doldurduktan sonra bir saat kadar bekletin. Ardından pirincin suyunu süzüp bol suyla yıkayın. Böylece pirinç nişastadan arınmış olacak ve pilavın lapa olmasının önüne geçebileceksiniz.

Pilav tenceresi kullanın

Tane tane pilav yapmanın bir diğer sırrı da doğru tencere seçimi yapmaktan geçer. Bunun için yanmaz ve yapışmaz pilav tencerelerini tercih edebilirsiniz.

Kavurma aşamasına dikkat edin

Kavurma aşaması pilavın en can alıcı noktasıdır. Bu nedenle bu aşamada gerektiğinden biraz daha fazla dikkat etmek gerekir. Öncelikle pilav tencerenizi ocağa alın ve ocağı kısık ateşe getirin. Ardından tencerede tereyağını eritin. Şehriyeli pilav yapacaksanız ilk önce şehriyeyi kavurun. Şehriyeler istenilen renge dönünce pirinci ilave edin ve dıştan içe doğru karıştırarak kavurmaya devam edin. Ocağın kısık ateşte olmasına ve yavaş yavaş pişirmeye dikkat edin. Pirinçlerin kırılmaması için rastgele karıştırmamaya özen gösterin.

Ölçüyü kaçırmayın

Pilav yaparken hem pirinç hem su miktarını ölçüye göre ayarlayın. Göz kararı ya da ölçü kaplarından yararlanıyorsanız bilinenin dışına kaçmayın. Tuz miktarını ise damak zevkinize göre dengeleyin.

Dinlendirmeden servis etmeyin

Kavrulan ve suyu eklenen pilav kısık ateşte tamamen suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatın. Temiz bir bez veya peçete ile pilavın üzerini örtün. Yaklaşık 15 dakika dinlenmeye bıraktığınız pilav servise hazır. Afiyet olsun!

Tarif