400 bin kişi mağdur: Staj sigortası SSK başlangıcı sayılsın
Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, staj sigortasının emeklilik için sigorta başlangıcı sayılmasını ve mağdurların EYT kapsamına alınmalarını talep etti
Staj sigortası mağdurları, lise ve üniversitede zorunlu staja tabi tutulan kişilerin sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve şu an çalışmaları devam eden emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kapsamına alınmalarını talep ediyor. Geçen hafta Ankara Ulus’ta EYT kapsamına alınmak için bir rapor da sunan mağdurlar acil çözüm bekliyor.
Staj sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, 8 Eylül 1999 öncesi meslek lisesi, üniversite ve meslek yüksek okullarında zorunlu staja vatandaşların EYT kapsamına alınmaları gerektiğini aktardı. Salman, şunları kaydetti:
“Ben Ticaret Meslek Lisesi mezunuyum. 4. sınıfta haftada üç gün işe gitmişim, iki gün de okuluma devam etmişim. Çıraklık okuluna gidenler ise haftanın 5 günü işe gittiler. Bu dönemde asgari ücretin üçte biri düzeyinde bir maaşla işçi statüsünde çalışmaya başladık. Yıllar geçti ve insanlar EYT düzenlemesinden emekli olabilmek için SSK’ya emeklilik dilekçelerini vererek müracaat ettiklerinde, ‘Sizin kısa vadeli olarak, meslek hastalığı ve iş kazası nedeniyle primleriniz yattığı için emeklilik sitemine dahil edilmediniz’ denildi.
‘BU İNSANLAR O DÖNEMDE ÇOCUKTU’
“Bu insanlar 1996 yılında meslek lisesinde staj yaptılar. Devamında üniversite eğitimimi tamamlamak için üniversiteye gitti ve 4-5 yıl sonra üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra yıl 2000-2001 oldu. Sigorta tarihlerine uzun vadeli baktığımız zaman devlet bize ‘1996 yılındaki staj sigortası sayılmaz, 2000 yılında itibaren ben seni primli sayarım, orada da sana yaş haddi veririm, 58-60 yaşına kadar emekliliğini beklersin’ diyor. Burada bir adaletsizlik yok mu? Bu arkadaşların 1996’da bir gün dahi uzun vadeli sigortası yatmış olsaydı hiçbiri bu mağduriyeti yaşamayacaklardı. Bu insanlar o dönemde çocuk, 14-15-16 yaşlarındalar. İmza yetkileri yok ve ailelerinin kontrolündeler. Şu anda da bu insanlar 45-50 yaşlarındalar. O dönemde bu insanlar yaşadıkları mağduriyetleri göremiyorlar. Devlet bu mağduriyeti görsün.
'DÜZENLEME MESLEK LİSELERİN İLGİYİ ARTIRIR'
“Şu an mecliste bir EYT çalışması yapılıyor ve biz de diyoruz ki; bu hakkı bize de verin. Biz bu ülkenin evlatlarıyız. Bizlerde çalışıp ekonomiye katkı sağladık. Şu anda sanayi bölgelerinde kalfa, çırak yetişmiyor. Kalifiye ara elaman sıkıntısı var. Burada özellikle 'meslek lisesi memleket meselesidir' diyoruz. Bugün ülkemiz meslek liselerine çok geniş kapsamda bir yatırım yaparken geçmişte gelen meslek lisesi mezunları da unutulmamalı. Burada yapılacak bir düzenleme meslek liselerine ilgiyi arttıracaktır.
4 MİLYONU ETKİLİYOR
“Ağustos ayında Çalışma Bakanlığı ve hükümetin temsilcileriyle görüştük ama net bir cevap alamadık. Bu mağduriyeti yaşayan 400 bin kişi var. 8 Eylül 1999 öncesi başlangıç sayılarak, emekliliğe dahil edilmesini talep ediyoruz. Aile üyeleriyle birlikte 4-5 milyonu bulan bu insanlar elbette ki bu mağduriyetleri yaşatanları hiçbir şekilde unutmayacaktır.”
MESLEK LİSELİLERDEN EKONOMİYE 2 MİLYAR LİRALIK KATKI
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yılın 11 aylık döneminde mesleki ve teknik Anadolu liselerinin döner sermaye işletmesi kapsamında elde ettiği gelirin bir önceki yıla göre yüzde 176 artışla 1 milyar 955 milyon liraya yükseldiğini ve yeni bir rekor kırıldığını belirtti. Özer, yazılı açıklamasında, "Bir zamanlar kimsenin gitmek istemediği meslek liseleri, şimdi elde ettikleri üretimden 2 milyar lira gelirle ülke ekonomisine katkı sağlayan bir yapıya dönüştü." değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Özer, döner sermaye kapsamında elde edilen gelirden öğrenci ve öğretmenlerin de yararlandığına değinerek, "2022'in 11 ayında elde edilen 1 milyar 955 milyon liralık gelirden öğrencilerimiz 94 milyon 332 bin lira; öğretmenlerimiz de 206 milyon 608 bin lira olmak üzere toplam 301 milyon lira pay aldı." bilgisini paylaştı. Döner sermaye işletmesi kapsamında, en fazla gelir elde eden ilk 5 alan ise sırasıyla kimya teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, yiyecek içecek hizmetleri, konaklama ve seyahat hizmetleri, moda tasarım teknolojileri alanı.