400 yıldır bu işi yapıyorlar! Yıllarca toprak altında bekliyor, bakın içinden ne çıkıyor...
400 yıllık gelenek, yıllarca toprak altında bekletilerek sunuma hazır hale getiriliyor. Testilerin içinde bekleyen o besin, özel bir süreçten geçerek lezzetseverlerle buluşuyor. Peki o testinin içindeki besin ne? İşte ayrıntılar...
Geleneksel lezzetlerden biri olan tepme peyniri, 400 yıla yakın süredir Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Şap köyde üretiliyor. Toprak altına gömülerek 1 yılda olgunlaşan tepme peyniri, özel talepler ile de üretiliyor. Fiyatıyla dudakları uçuklatan el emeği göz nuru tepme peyniri, 500 liradan lezzetseverlerle buluşuyor. İşte ayrıntılar...
400 YILLIK TEPME PEYNİRİ GELENEĞİ
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Şap köyde 4 asırdır keçi koyun sütünden hazırlanarak, toprak altına gömülen testi içinde olgunlaştırılarak üretilen tepme peyniri geleneği devam ediyor. Keçi veya koyun sütünden hazırlanarak şırdan mayasından mayalanan tepme peyniri, 4 ay salamuraya yatırılıyor. Salamura sürecinden sonra elde ovalanarak çörek otu ekleniyor ve bir yılı aşkın süreliğine toprak altında olgunlaşması için gömülüyor.
Tepme peyniri, hazırlanış süreci ve toprak altında kalmasıyla 1 yılı aşkın sürede olgunlaşıyor. Bir testi tepme peyniri ortalama 27 kilogram geliyor. Tepme peynirinin fiyatı ise dudak uçuklatıyor. Lezzetseverlerin özel taleple de hazırlatabildikleri tepme peynirinin kilosu 500 liradan satılıyor.
"Keçi, koyun sütünden peynirimizi yapıyoruz. Şırdan mayası ile mayalıyoruz. Yaklaşık 3-4 ay salamura olması için bekletiyoruz. Salamura olduktan sonra peyniri yıkıyoruz. Suyunu sürdürüyoruz. Kurutuyoruz. Sonra peyniri ufalayıp, testilere dolduruyoruz. Hava almayacak şekilde testilere peynirleri dolduruyoruz. İçine çörek otu katıyoruz. Sonra üstünü asma yaprağıyla kapatıyoruz. Ağzını bez ile bağladıktan sonra büyük bir kuyu kazıp, hava almayacak şekilde toprağa gömüyoruz. Sulayıp, peyniri olgunlaşmaya bırakıyoruz."
COĞRAFİ TESCİL BAŞVURUSU YAPILDI
Şap köyü muhtarı ve tepme peyniri üreticisi olan Nevzat Kaplan, 400 yıllık geleneği yaşatmaya devam ettiklerini belirtti.
Uzun yıllar bozulmadan kalabilen tepme peyniri hakkında bilgi veren Kaplan, "Köyümüzdeki bu 400 yıllık gelenek olan tepme peyniri geleneği devam ediyor. Bizde bu geleneği dedelerimizden, babalarımızdan öğrendik ve geleneği devam ettiriyoruz. Bu geleneği toprak altında tepme peyniri yaparak yaşatıyoruz. En az 6 ay toprak altında kalıyor. Bazen 5 yıl toprak altında kalan peynirlerimiz oluyor. Uzun yıllar boyunca bu peynir bozulmadan toprak altında kalabiliyor. Tepme peyniri için coğrafi tescil işaret başvuru yaptık. Onu da almayı planlıyoruz. Özel talep üzerine tepme peyniri de yapıyoruz. 6-7 ay toprak altında kaldıktan sonra testiyi toprak altından çıkarıp, peyniri teslim ediyoruz," ifadelerini kullandı.