404 eser nerede?
Sayıştay Raporu'nda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Heykel Müzesi'ndeki kayıtlı eserlerden 404'ünün müzede bulunmadığı ortaya çıktı. Rapora göre 42 eser hakkında 'kayıp', 'çalınan' ve 'sahte' açıklaması yapılmış.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne bağlı Resim Heykel Müzesi'nde kayıtlı görünen bazı eserlerin müzede olmadığı, 42'si hakkında 'kayıp', 'çalınan', 'sahte' şeklinde bildirim yapıldığı ortaya çıktı.
Sayıştay'ın, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ne ilişkin hazırladığı 2020 tarihli denetim raporunda dikkat çeken ayrıntılar yer aldı. Rapora göre üniversitenin Resim ve Heykel Müzesi Müdürlüğündeki tarihi ve sanat değeri olan eserlerin kaydıyla ilgili sorunlara dikkat çekildi. Eserlerin, nitelik ve nicelik yönüyle bilgi ve belge eksikliği olduğu, kayıt işlemleri için uzman kişilerden oluşan komisyon oluşturulmadığı, envanter çalışmalarının yapılmadığı tespit edildi.
ÖZENSİZ KAYITLAR
Raporda, müzenin malzeme sicil raporunda 12 bin 378 taşınırın kaydının bulunduğu belirtildi. Ancak kayıtlı taşınırlar arasındaki 4 bin 24 resim ve tablonun özelliklerine dair hiçbir açıklama, isimlendirme veya ayrıntı bulunmadığı görüldü. İlgili resim ve tabloların sisteme sadece “tablo” şeklinde kaydedildiği, ayırt edici başka bir özelliğinin yazılmadığı anlatılan raporda bu durumun sayımla denetim yapılmasını zorlaştırdığı belirtildi.
'ELVERİŞLİ HALE GETİRİLMELİ'
Öte yandan Sayıştay Raporu'na göre müze malzeme sicil raporunda kayıtlı resim ve tablolardan; 404'ü müzede fiili olarak bulunmuyor. Raporda bu konuya şöyle dikkat çekiliyor: “Müzede bulunmayan 404 adet resim/tablodan 42 adedi ile ilgili 'kayıp', 'çalınan' ve 'sahte' şeklinde açıklama yapıldığı, ‘kayıp', 'çalınan' ve 'sahte' şeklinde açıklama yapılan eserlerin dışında bu kapsamda başka eserlerin bulunup bulunmadığının araştırılması için ilgili sanat alanında uzman kişilerden oluşan bir komisyonun oluşturulması ve bu komisyonun gerekli sayım/araştırmayı yapması için öncelikle inşaat halindeki Resim ve Heykel Müzesinin sayım/araştırma için elverişli hale getirilmesi gerektiği tespit edilmiştir.”
İDARENİN YANITI
Sayıştay Raporu'nda konuya ilişkin idarenin yanıtına da yer verildi. Müzeyle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten idare şu açıklamayı yaptı: “İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Müdürlüğünde kayıtlı tarihi ve sanat değeri olan müze eserleri ile ilgili olarak taşınırların kaydı, yönetimi ve muhafazasına ilişkin 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerinin uygulanması adına müze koleksiyonundaki tüm resimlerin yeniden fotoğraflama çalışması yapıldığı ve çekimleri tamamlandığı, müze envanterine kayıtlı heykellerin yeniden fotoğraflama çalışmasının da 2021 yılı içinde tamamlanacağı, müze taşınır kayıtlarının ilgili mevzuata uygun hale getirmesine yönelik 16 Kasım 2020'de başlayan çalışmaların sayım için Kültür ve Turizm Bakanlığınca görevlendirilen komisyonla birlikte yapıldığı, üniversite eserlerinin sayım ve sorumluluklarını üstlenmek ve müze iş ve işlemlerini yürütmek üzere müze müdürü kadrosuna ve öğretim görevlisi kadrolarına da sanat tarihi mezunu olan iki uzmanın atama yapılmış olup İstanbul Resim ve Heykel Müzesinde görevlerine başladıkları, devam etmekte olan müze içi tadilat ve yapım işlerinin, müzenin ziyarete açılma hazırlıkları ve sayım çalışmalarının, müzeye 2021 yılında atanan personelle ve görevli uzmanlar koordinasyonunda sürdürüldüğü belirtildi.”