5 Mayıs Medyanın Halleri
HAZIRLAYAN: ERCAN DOLAPÇI
KILIÇDAROĞLU ADAYLIKTAN VAZGEÇMİYOR
ABDÜLKADİR SELVİ / HÜRRİYET
2 Mart’ta 6’lı Masa’dan ortak cumhurbaşkanı adayının ilan edilmesi beklenirken, masadan kriz çıktı. Kılıçdaroğlu ile Akşener ilk kez restleştiler. Akşener, cumhurbaşkanı adayı olarak Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı önerince Kılıçdaroğlu, “Onlar belediye başkanlığı görevine devam edecekler” diye rest çekti.
Peki bundan sonra ne olur? Kulislerden edindiğim bilgileri paylaşmak istiyorum.
1- Kılıçdaroğlu, Akşener’in ortak bildiriye imza attıktan sonra masadan kalkmasını beklemiyordu.
2- Akşener’in eleştirilerde bulunduktan sonra pazartesi günü toplantıya katılması öngörülüyordu. O nedenle Kılıçdaroğlu, o gece Akşener’i aramadı. Ancak Akşener’in köprüleri atmasından sonra Kılıçdaroğlu, CHP milletvekillerine, “Aleyhte bir açıklama yapmayın” diye talimat verdi.
3- Kılıçdaroğlu’nun, “Anketle cumhurbaşkanı adayı belirlendiği nerede görülmüş? Asıl dayatma 5 parti birini önerirken anket yapalım demek, bizim belediye başkanlarımızı önermek değil mi?” diye tepki gösterdiği söyleniyor.
4- Akşener, 6’lı Masa’yla köprüleri attı. Beşli masa oldu. 3 Mart’tan itibaren muhalefet cephesinde yeni bir süreç başladı.
5- Peki İYİ Parti’nin kalktığı masaya HDP oturur mu? HDP masaya oturmayacak. Ancak HDP aday çıkarmayacak, Kılıçdaroğlu’nu destekleyecek. Bu mesaj Kılıçdaroğlu’na iletildi.
6- Meral Akşener’in 6’lı Masa’nın toplantısından sonra perşembe gecesi iki başkanı arayarak, “Aday olarak sizi önerdim” dediği söyleniyor.
7- Akşener’in çağrısı üzerine İmamoğlu ve Yavaş’ın bir süre CHP’li yetkililerin telefonlarına çıkmaması partide rahatsızlığa yol açtı.
8- Akşener, Kılıçdaroğlu’ndan başbakanlık yetkileriyle donatılmış tek cumhurbaşkanı yardımcılığı bekliyordu. Ancak İYİ Parti kaynakları Ahmet Davutoğlu’nun son hafta yaptığı temaslarla bu planı bozduğunu düşünüyorlar. Akşener’in buna tepki olarak krizi tırmandırdığı söyleniyor.
9- İYİ Parti’de şimdi cumhurbaşkanı adaylığı kulisi başladı. Gözler Akşener’de. Ancak ikinci kez başarısızlığa uğramamak için dikkatli hareket ettiği söyleniyor.
10- Kılıçdaroğlu, adaylık konusunda geri adım atamayacak. Pazartesi günü 5 parti tarafından aday gösterilecek. HDP de Kılıçdaroğlu’na destek verecek.
11- Kılıçdaroğlu akşam saatlerindeki mesajında geri adım atmayacağı mesajını verdi. Akşener’in sert açıklamasını, “siyasi nezaketsizlik” olarak nitelendirdi.
MASA KOLTUKLARIYLA BERABER ÇÖKTÜ
HASAN BASRİ / YENİ ŞAFAK
Yönetememek, becerememek, liyakatsizlik ve siyasetsizlik işte tam budur. Değil altı, altmış altısını bir araya getirseniz olmuyor. Üç senedir ağustosböceği gibi saz çalıp türkü söyleyen muhalefet karakışa girdi. Yapacağı tek bir iş vardı. Aday belirlemek. Onu da beceremedi. Eline yüzüne bulaştırdı. "Yapamayacaklar" dediğimizde genel başkanlarını eleştirmek yerine doğruyu söyleyenlere saldıranlar uyanır mı bilmem ama defalarca söylediğim gibi bir kez daha söyleyeyim. Bu parti genel başkanlarıyla muhalefet iki adım öteye gidemez.
Dedik ki, "Adayınız yok", dediler ki "Saklıyoruz". Dedik ki, "Açıklayın", dediler ki "Yıpranmasın". Dedik ki, "Elinize yüzüne bulaştıracaksınız", dediler ki, "Fesat sokuyorsunuz". Alın şimdi hayrını görün.
Siyaseten bu zamana kadar yetersizliklerini her defasında kanıtlamış isimlerden başarı beklemek "olmayacak duaya amin" demekten ibarettir. Evet liyakat gerçekten önemliymiş. Ve kendini yönetemeyenlerden ülke yönetmesini beklememek gerekirmiş.
Muhalefet, Meral Akşener'i suçlu ilan edip kaldığı yerden devam etmek isteyecektir. Ancak artık her şey için çok geç. Son bir yıldır doğru düzgün ve samimi bir müzakere süreci yönetmiş olsalardı, en azından bu kavgayı bir yıl önce çıkarsalardı belki bir şansları olabilirdi. Ancak hepsi kendi kişisel çıkarlarıyla o kadar meşgul ve kendini kandırmakta o kadar mahirdi ki, bugün geldikleri nokta sürpriz değil.
CHP'nin tek planı vardı. Adaylığı mümkün olduğu kadar geciktirip herkesi bir oldubittiye razı etmekti. Akşener'in hep blöf yaptığına inandılar. Zerre kadar şüphe duymadılar. Halbuki Akşener bu zamana kadar oturduğu tüm masaları devirmiş, katıldığı tüm partileri bölmüştür. Bunu bile göremediler. Halbuki bu iş siyasetin organik işleyişine tersti. Yüzde onluk bir partiden binde üçlük bir parti gibi hareket etmesini beklediler. "Olmaz" dediğimizde çokbilmiş ifadeyle "Olacak" dediler.
AKŞENER MASADAN KALKIP HDP’YE YER AÇTI
ERSİN ÇELİK / SABAH
Altılı Masa göstere göstere devrildi. Ancak Meral Akşener masayı 3 Mart günü dağıtmadı. Bacağına son tekmesini vurdu. Son bir yılda ve özellikle de geride bıraktığımız üç ay içindeki açıklamalarında masayı dağıtacağının işaretlerini veriyordu zaten. Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer liderler sineye çekmeye çalışsalar da İYİ Parti cephesi masa ile hep bir kavga halindeydi.
5 siyasi partinin Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda mutabık olduğu bilgisi de vardı. Masadan kalkan başka bir parti daha olabilir mi yoksa masa kalan 5 partiye yeni isimler eklenerek yoluna devam eder mi şimdilik bilemiyoruz. Ancak İYİ Parti’nin olmadığı bir masaya oturmaya en yakın partinin HDP olduğunu belirtmekte fayda var. İttifakın dışında tutulan ve “gizli ortak” muamelesi gören HDP için Akşener, “Onların olduğu masada biz olmayız. Bizim olduğumuz masada da HDP olmaz” demişti.
Şimdi şartlar oluştu, İYİ Parti masadan kalktı. HDP’nin masanın altıncı ortağı olmasının yolu açıldı. Saadet, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti itiraz etmezse Millet İttifakı yoluna ‘yeni Altılı Masa’ olarak devam edebilir. Hatta Kılıçdaroğlu’nun dün görüştüğü Türkiye İşçi Partisi (TİP) de masaya HDP ile dâhil edilebilir. Nitekim Kılıçdaroğlu, “Soframızı büyütmeye devam edeceğiz” diyerek ittifaka yeni partilerin katılacağını işaret etti. Bu şekilde ittifakın sağ-sol dengesizliği de ortadan kaldırılabilir.