50 işçi daha Kod 29’la işsiz kaldı
Gaziantep’te halı fabrikasında çalışan yaklaşık 50 işçi haksız yere kod 29’dan işten atıldı. Açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, salgında en çok işçilerin etkilendiğini belirterek “Bir yandan sağlık sorunlarıyla, bir yandan da salgının yarattığı ekonomik yıkımla başa çıkmaya çalışıyor
Gaziantep'te Yasin Kaplan Halı Fabrikasında çalışan işçiler haksız yere işten çıkarıldıkları gerekçesiyle yürüyüş yaptı.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun da katılımıyla 4. Organize Sanayi Bölgesi Tekstil Kavşağı'nda toplanan yaklaşık 50 işçi, "Direne, direne kazanacağız" sloganı attı. Çerkezoğlu, kısa mesafede gerçekleştirilen yürüyüş sonrası yaptığı konuşmada, bütün dünya ve Türkiye'nin salgın nedeniyle zor bir dönemden geçtiğine dikkat çekerek süreçten en çok işçilerin etkilendiğini ifade etti. Çerkezoğlu, "Bir taraftan Kovid-19 salgınının yarattığı sağlık sorunlarıyla başa çıkmaya çalışıyoruz. Diğer taraftan da salgının yarattığı ekonomik ve toplumsal yıkım karşısında işimizi ve ekmeğimizi korumaya çalışıyoruz" dedi.
Çerkezoğlu, Gaziantep'teki bir halı fabrikasında çalışan işçilerin haksız yere işten çıkarıldığını savunarak, "İşçiler 'Kod 29' kapsamında işten çıkartıldı. 'Kod 29' iyi niyetlere uymayanlar şeklinde tarif edilir. Altındaki maddeleri okursanız tüyleriniz ürperir. Kod 29'un içeriğinde öyle şeyler yazar ki böyle bir suç ve iftira ile işten çıkarılmanın ne kadar kötü bir şey olduğunu herkes görür" diye konuştu.
FABRİKADAN AÇIKLAMA
Öte yandan, fabrika yönetiminden de konuya ilişkin bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada çıkarılan işçilerin kanunsuz grev ve iş yavaşlatma yaptığı iddia edildi. İşçilerin provokatif eylem içinde olduğu öne sürülen açıklamada “Çalışanlardan bir bölümünün İş Kanunu'nun 25. maddesinin 2. fıkrası gereğince ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerden ötürü iş akdi feshedilmiştir. Söz konusu olayda az kusurlu ya da kusursuz olduğu tespit edilen çalışanlar ise işe iade edilmiştir" denildi.
BELEDİYE ÇALIŞANLARINDAN TOPLU SÖZLEŞME EYLEMİ
Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) üyeleri, Avcılar Belediyesiyle süren toplu iş sözleşmesinin imzalanmamasına tepki göstererek taleplerini dile getirdi.
Tüm Bel-Sen 1 No'lu Şube Başkanı İbrahim Sönmez, belediye binası önünde toplanan işçiler adına bir açıklama yaptı. Sönmez, geçen yıl nisan ayında imzalanması gereken toplu iş sözleşmesinin hâlâ imzalanmadığını belirtti. Avcılar Belediyesinin müdürler ve başkan yardımcılarına toplusözleşmede memurlara yapılan artışın 2 katı artış yapmayı dayatmasını kabul etmediklerini belirten Sönmez, Belediye Başkanı Turan Hançerli'nin "Bu artış kabul edilmezse toplusözleşmeyi imzalamam" diyerek 1 yıldır işçileri oyaladığını söyledi. Sönmez, gelinen aşamada memurların 5, sözleşmeli memurların 9 ikramiyesinin ödenmediğini ifade ederek, "Teknik personelin arazi tazminatı 2017 yılından bu yana ödenmemiştir. 31 Mart'a kadar tüm alacaklarının sözünü veren başkanın bu sözünün takipçisi olacağız" dedi.
Emekçilerin, toplu iş sözleşmesinin imzalanması için düşük artışları kabul etmediğini anlatan Sönmez, şunları söyledi: "Emekçinin özverisini görmesini ve ayrımcılık dayatmasını geri çekmesini, sözleşmeli memurlara Mahalli İdareler Sözleşmeli Personel Ücret Tavanları Genelgesi'nde belirlenen limitlerin üzerinde maaş ödenmesini, 5 yıla yakın ödenmeyen alacaklarımızın derhal ödenmesini, temsilcimize baskılara son verilmesini, sendikamızı hedef alan keyfiliklerin ve saldırıların son bulmasını, sürgünün kaldırılmasını, iş barışının ve çalışma düzeninin sağlanması için emekçilerin haklarına öncelik verilmesini ve alacaklarının zamanında ödenmesini istiyoruz."
KARTAL BELEDİYESİ, 'ANLAŞTIK' DEDİ İŞÇİLER TEPKİ GÖSTERDİ
Kartal Belediyesi, Genel-İş Sendikasıyla süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandığını duyurdu, şube temsilcileri ise bazı maddelerin işçilerin iradeleri dışında atıldığını iddia etti.
Belediyeden yapılan açıklamada, çalışanlarla yürütülen toplusözleşme sürecinin karşılıklı uzlaşı ve anlaşma ile sonuçlandığı ifade edildi. Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan ise belediye yönetimiyle yapılan oturumlarda son 7 madde dışındaki tüm maddeleri tutanak altına aldıklarını belirterek, şunları söyledi: "7 maddede anlaşamadık. Son teklifi verdik, bir sonraki gün tekrar görüşmek üzere ama sonraki gün yazılı gelen teklifin temsilci arkadaşlarımızla ve işçilerle yapılan değerlendirmede kabul edilebilir noktada olmadığını söyledik. Daha doğru dürüst temsilcilerle olayı değerlendiremeden imzaların atıldığı haberi geldi.”
Konuyla ilgili bugün belediye önünde 14.00’te bir basın açıklaması yapacaklarını belirten Arıkan, “Kalan son 7 madde, Kadıköy'deki kalan son 11 madde gibi işçinin, temsilcinin iradesi dışında atıldı. Temsilciler kurulunu toplayıp, verdiğimiz teklifin üzerine gelen teklifi değerlendirip, onun üzerinden belediye yönetimini yeniden masaya bekliyorduk, yeniden biraz daha görüşerek masada biz bitirelim derdindeydik ama maalesef olmadı" dedi.
Genel İş Sendikası ile Kartal Belediyesi arasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine, belediye binası girişine grev kararı asılmıştı. Taraflar arasında anlaşma sağlanamaması halinde işçiler 4 Mart'ta greve başlama kararı almıştı.