08 Eylül 2024 Pazar
İstanbul 22°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

60 dönümlük arazide üretime başladı! Yılda 65 ton...

Yönetici olarak çalıştığı işini bırakıp 2021 yılında Erzincan'daki köyüne dönen üretici, 60 dönümlük atıl arazileri değerlendirerek yılda 65 ton ürün elde etmeyi başardı.

60 dönümlük arazide üretime başladı! Yılda 65 ton...

Bursa'da uzun yıllar mobilya sektöründe çalıştıktan sonra Erzincan'daki köyüne dönen girişimci Fikret Ateş, atıl arazilerini değerlendirip çilek ve böğürtlen bahçeleri kurdu. Memleketinden uzakta mobilya sektöründeki bir firmada yönetici olarak çalışan Fikret Ateş, işini bırakıp 2021'de köyüne yerleşti.

YILLIK 65 TON ÜRETİM

Ateş, kent merkezine bağlı Tatlısu köyündeki dedesinden kalma 60 dönümlük arazisini işleyerek 6 dönümüne çilek, diğer bölümüne de böğürtlen ekti. Bölgede üretimi yaygın olmayan bu meyvelerle kazanç sağlamayı hedefleyen Ateş, yılda 40 ton böğürtlen, 25 ton çilek üretiyor.

60 dönümlük arazide üretime başladı! Yılda 65 ton... - Resim : 1

Bahçe bakımı ve hasat yapılan nisan-kasım döneminde 20 kişiyi de istihdam eden Ateş, ürünlerini, katkı maddesi kullanmadan "Freeze Dry Teknolojisi" ile dondurarak kurutan bir firmaya satıyor.

ORGANİK ÜRÜNLERE TALEP

Üretici Fikret Ateş, yetiştirdiği ürünlerle yöresindeki çiftçilere ve köylülere katkı sunmak istediğini söyledi.

Köylülerini böğürtlen ve çilek ekmeleri konusunda teşvik ettiğini belirten Ateş, şöyle konuştu: "Alım garantili bir firmayla çalışıyoruz. Şu an satışla ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Şu an köylülerden tek talebimiz üretim yapmaları. Bu konuda destek alamadığımız için ekim alanlarını daha fazla genişletemiyoruz. Bu seneki hedefimiz, 100 dönüm çilek bahçesi kurmaktı ancak şu ana kadar kendi öz sermayemizle 10 dönüm kurabildik. Sonbahara kadar bunu biz 15 dönüme kadar çıkarmayı hedefliyoruz.”

60 dönümlük arazide üretime başladı! Yılda 65 ton... - Resim : 2

Ateş, alım garantili bir ürün ektiklerini kaydederek, "Dışardan yoğun bir istek ve talep var. Organik bir ürün üretiyoruz. İşi daha da geliştirebilmek için devletimizden, tarım il müdürlüğümüzden destek bekliyoruz. Köyümüzün havasından, suyundan ve toprağından güzel bir ürün yakaladık.

60 dönümlük arazide üretime başladı! Yılda 65 ton... - Resim : 3

Ürünümüzü verdiğimiz firma dondurarak kurutuyor. Yani suyunu çekerek raf ömrünü ve içindeki proteinleri koruyarak Freeze Fresh yapıyor. Şu anda Erzincan'da ve Doğu Anadolu'da ticari amaçlı kurulan ilk böğürtlen bahçesiyiz." dedi.

Kaynak: AA
Çilek Üretim