60 Yıl Önce Tesadüf Eseri Bulunmuştu! Derinkuyu yer altı şehri...
Tarihi güzellikleri ve zenginlikleri ülkemizin en önemli özelliklerinden... Bu zenginliklerden birisi de Derinkuyu yeraltı şehri! 2.800 yıllık tarihi ile görenleri büyülüyor. Nevşehir’de bir evin bodrumunda tesadüf eseri bulunan devasa kent tarihe ışık tutuyor.

Derinkuyu yer altı şehri, Türkiye'nin Nevşehir ilinde bulunuyor. Derinkuyu yer altı şehri MÖ 8. yüzyılda inşa edilmiş bir yer altı şehridir. Şehir, Kapadokya bölgesinde yer alan ve kayalara oyulmuş çok sayıda yer altı şehrinden biridir. Derinkuyu, bölgedeki en büyük yer altı şehirlerinden birisi olup 8 katlıdır. Şehrin toplam alanı 40.000 metrekaredir ve 20.000 kişiye kadar barındırabilir.
Derinkuyu yer altı şehri, bölgedeki Hıristiyanlar tarafından Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Şehir, Hıristiyanların baskılardan kaçması için bir sığınak olarak kullanılmıştır. Şehir, 10. yüzyılda Selçuklu İmparatorluğu tarafından fethedilmiştir. Selçuklular, şehri bir süreliğine bir hapishane olarak kullanmıştır.
Derinkuyu yer altı şehri, 1963 yılında keşfedilmiştir. Şehir, günümüzde bir arkeolojik sit alanı olarak korunmaktadır. Şehir, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.
İlk olarak M.Ö. 7. yüzyıl civarında yumuşak volkanik kayanın kazılmasıyla inşa edilen Derinkuyu, yüzyıllar boyunca genişlemeye devam etmişti. 780 – 1180 yılları arasındaki Arap – Bizans savaşları sırasında Hıristiyanlar tarafından saklanmak için kullanılan kentin en üst katlarında; düşmanların girişlerini engelleyecek bir dizi kaya bulunuyordu.
Yeraltı şehrinin kökeni ve kuruluş amacı hâlâ tam olarak bilinmiyor. Kültür Bakanlığı’nın tahminlerine göre şehrin inşası yaklaşık 2.800 yıl öncesine, Demir Çağı’nda yaşamış ve mimarlık yetenekleriyle dikkat çeken Hint-Avrupalı bir halk olan Frigler tarafından gerçekleştirildi.
DERİNKUYU YER ALTI ŞEHRİ İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
- MÖ 8. yüzyıl: Şehrin inşası başlar.
- MS 1. yüzyıl: Şehir, Hıristiyanlar tarafından bir sığınak olarak kullanılmaya başlar.
- 10.yüzyıl: Şehir, Selçuklular tarafından fethedilir ve bir hapishane olarak kullanılır.
- 1963: Şehir, keşfedilir.
- Günümüzde: Şehir, bir arkeolojik sit alanı olarak korunmaktadır.
- Derinkuyu yer altı şehri, Kapadokya bölgesinin önemli bir tarihi ve kültürel mirasıdır. Şehir, bölgedeki Hıristiyanların tarihini ve kültürünü yansıtmaktadır.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.