7,5 milyon yıllık fosiller sergilenecek
Kayseri'deki fosil kazılarında çıkan zürafa, at ve fil gibi hayvanların fosilleri, Bilim Merkezi'ndeki konservasyon ve ayaklandırma çalışmalarının ardından sergilenecek.
7,5 milyon yıllık fosiller, inşaatında sona yaklaşılan Paleontoloji Müzesi'nde sergilenmek için gün sayıyor.
Yamula Barajı çevresinde 2018 yılında başlatılan fosil kazıları, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu ve Prof. Dr. Pınar Gözlük Kırmızıoğlu'nun bilimsel danışmanlığında yürütülüyor.Bulunan fosiller, Bilim Merkezi'ndeki laboratuvarda temizleniyor, konservasyon işlemlerinden geçiriliyor.
Uzman arkeolog Ömer Dağ, kazılarda 500-600 fosil çıkarıldığını söyledi. Dağ, orijinal fosili araziden getirdikten sonra temizleyip konservasyon işlemine geçtiklerini, daha sonra da kalıp almaya başladıklarını anlattı. Heyecan verici bir hazırlık içinde olduklarını anlatan Dağ, arazide bu yıl ağırlıklı olarak zürafa fosili bulunduğunu dile getirdi. Ayaklandırma işlemine üç toynaklı atla başladıklarını belirten Dağ, şöyle devam etti:
FİL GRUBU ÇOK ÇEŞİTLİ
"Antilop dediğimiz boş boynuzlu bovit grubuna ait bir fosilimiz var, 1,40-1,50 boylarında. Onun ayaklanmasını tamamladık. 80 santimetre boylarında bir gazellamız var, ceylan grubu. Günümüz ceylanına denk bir örnek. Onun ayaklandırmasını bitirdik. Şu anda filin ayaklandırmasına devam ediyoruz. Artık biraz daha boyutu büyütüyoruz diyebilirim. Yamula Barajı civarında, özellikle fil grubu çok çeşitlilik gösteriyor. 4 farklı türümüz var, bu türlerden birini ayaklandırıyoruz. Dünyada tek olan bir kafatası. O da ortalama 2,60-2,70 metre boyunda olacak. Uzunluğu da 5 metreye yakın olacak. Şu anda en devasa o ama onun bir tık daha büyüğü var, 3,5 metre boyunda. Bir de 4 metreye yakın bir türümüz var ama onun sadece öğütücü dişlerini bulduk, geri kalan parçalarını bulamadık."