800 metre rakımda domates hasadı başladı
Osmaneli'nin en önemli geçim kaynaklarının başında gelen ve modern sulama yöntemleriyle beslenen verimli topraklara sahip yüksek kesimlerdeki köylerde domates hasadı başladı.
Ortalama 800 metre rakımlı ilçenin köylerinde bilinçli tarım uygulamalarıyla yetiştirilen domatesler, Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde tüketiliyor. Domates yetiştiriciliğinin en yoğun yapıldığı köylerde, "Osmaneli Yaylaları Sulanıyor Tarımsal Üretim Katlanıyor Projesi" kapsamında kurulan güneş panellerinden elde edilen elektrikle, göletler sayesinde domates bahçeleri sulanıyor.
30 BİN TON ÜRETİM
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden alınan verilere göre, 2 bin 500 dekar alandan bu yıl yaklaşık 30 bin ton rekolte bekleniyor. Osmaneli Belediyesi Kırsal Kalkınma Şube Müdürü Abdullah Tetik, ilçede yüksek kesimlerdeki verimli topraklarda sebze ve meyve üretiminin devam ettiğini söyledi. Ekonominin geliştirilmesi ve iş imkanlarının arttırılması amacıyla tarım sektörünü rekabetçi bir yapıya kavuşturmak için projeler yaptıklarının altını çizen Tetik, "Yüksek kesimlerde domates üretimi yapmalarını teşvik ediyoruz. Pazar konusunda da Osmaneli Belediyesi Toptancı Hali olarak devreye girerek, ürettikleri ürünleri pazarla buluşturarak daha verimli ve daha bereketli tarımsal faaliyetlerini sürdürmelerine katkı veriyoruz." dedi.
‘15 LİRADAN SATIYORUZ’
Üretici Sabri Ben de 9 dönüm arazide domates üretimi yaptığını anlatarak, şunları kaydetti: "Köyümüzün rakımının yüksek olmasından dolayı domates hasadı yeni başladı ve kasım sonuna kadar devam eder. Bu mevsimde hasat olması kalitesini de artırıyor. Ürünlerimizi İstanbul Kadıköy ve Bayrampaşa hallerine gönderiyoruz. Bunun yanında Ankara ve Karadeniz Bölgesine de gidiyor. Rekolte ve fiyatlardan memnunuz, şu an 15 liradan satıyoruz."