9 Ağustos Medyanın Halleri
İşte günün öne çıkan köşe yazıları...
TERÖR ÖRGÜTLERİ VE ARKALARINDAKİ GÜÇLER
Hande Fırat/Hürriyet
- 2017’den itibaren MİT envanterine girmeye başlayan sinyal istihbaratı yüklü İHA ve SİHA’lar sayesinde de etkin sonuçlar alındı.
- Sahada ajanlık faaliyetlerine özel önem verildi.
- PKK, kaybettiklerinin yerine yenilerini koysa da onlar da imha ediliyor. Tecrübe demek zaman demek zira…
- Güvenlik uzmanları, örgütün YPG üzerinden gücünü korumaya çalıştığına vurgu yapıyorlar. Yani ABD’nin YPG/PYD’ye verdiği askeri yardım aynı zamanda PKK’nın da ayakta kalma süresini uzatıyor deniliyor.
- Ancak yurtiçinde bitme noktasına geldiği, eylem yapamadığı, bununla birlikte Türkiye’de son gerçekleştirdiği bombalı eylemi de Suriye sahasında güçlü olduğu alanlarda planladığı da bir gerçek.
- O yüzden terörle kaynağında mücadele konseptine, terör nerede olursa olsun kararlılıkla devam edilmesi şart. Bu kararlılık da devlette sağlam bir şekilde görünüyor.
AFRİKA’NIN ÖNEMİ NEREDEN GELİYOR
Hasan Basri Yalçın/Sabah
Aynı sebepten dolayı Afrika daha az maliyetle daha fazla etkinlik üretilebilecek alan gibi görünüyor. Mesela, Rusya ve Çin, ABD'nin etki alanında olduğu için Güney Amerika bölgesinde üretemeyeceği etkinliği Afrika'da üretebileceğini düşünüyor. Bir nevi test alanı gibi.
Bu nedenle Nijer'de yaşananlar Afrika genelindeki dengeleri, Afrika'da ortaya çıkacak durum ise dünyanın diğer bölgelerindeki dengeleri etkileyebilecek bir potansiyele sahip. Son günlerdeki önemi buradan kaynaklanıyor.
Çin ve Rusya, şimdi Fransa ve ABD'nin tepkisini ölçüyor. Yeterli tepki görmediklerinde bu meydan okumayı daha da ilerletmeyi deneyeceklerdir. Afrika'daki sonuçlar da doğal olarak dünyanın diğer boşluk alanlarına yayılabilir. Afrika'daki son olayları biraz da bunun üzerinden görüyor ve önemsiyorum.
BATI BU DARBEYİ SEVMEDİ
Murat Özer/Akşam
Neredeyse demokratik süreçlerin hiç yaşanmadığı, yönetimlerin sürekli darbeciler arasında el değiştirdiği Afrika'da ilk defa Batı bir askeri müdahaleyi desteklemedi. Hatta darbecileri kovmak için bir savaşa hazırlanıyor. Elbette sahaya doğrudan kendi askerlerini sürmeyecek. Çünkü onların çıkarlarını korumak için çok sayıda Afrika ülkesi kapıda sıra bekliyor.
25 milyonluk nüfusu ve zengin uranyum kaynaklarıyla Nijer'i zaten 60 yıl boyunca askerler yönetmişti. Fransa'dan bağımsızlığını kazandığından bu yana ülkede ilk defa 2021'de seçimler yoluyla iktidara gelen Muhammed Bazum da kendi muhafızları tarafından devrilince ülke tarihindeki tek seçilmiş idare de yok oldu.
Afrika'da Muhammed Mursi gibi seçilmiş idarecilere karşı yapılan darbeleri destekleyen, hatta Nijer'deki tüm askeri darbeleri "demokrasinin yerleşmesi" adına alkışlayan Batı ülkelerinin birden aydınlanma yaşaması tuhaf değil mi?
‘PARAYI TAKİP ET’
Ali Saydam/Yenişafak
Tasarının, terör örgütü YPG/PKK dâhil Suriye’de “incelenmiş gruplar ve kişilere” desteğin devam etmesi ve DAEŞ ile mücadeleye ayrılan 358 milyon dolarlık fonun yaklaşık 242 milyon dolara indirilmesiyle ilgili maddeler içerdiği, Anadolu Ajansı’nın haberlerine de yansımıştı.
ABD’nin yüzlerce milyar dolarlık savunma bütçeleri elbette yeni değil… ABD’de Kongre komiteleri ve Kongre üyeleri için ortak personel olarak hizmet veren, yasama sürecinin her aşamasında destek sunan Kongre Araştırma Servisi’nin (CRS) internet sitesinde yer alan rapora göre; sadece geçen yıl 847 milyar dolardan fazla bütçe bu işlere ayrılmış. Bu rakam 2021’de 768 milyar dolar, 2020’de 731 milyar dolarmış…
Samanlıkta iğne arayan soruşturmacı gazeteciler için çok önemli bir çıkış noktası olan ‘para’, bu kez nereye harcanacağı açık açık belirtilerek dünyayla paylaşılmış durumda… Aslında ABD bunu her zaman yapıyor… 30 saniyelik bir internet aramasıyla ABD’nin Ulusal İstihbarat Bütçesi’ni (NIP Budget), Askeri İstihbarat Bütçesi’ni (MIP Budget) “şıp diye” bulmak, algılama yönetimi’nden psikolojik operasyonlara kadar, diğer ülkeleri kendi tezlerine ‘ikna etmek’ için kullandığı pek çok yöntem için harcadığı bütçeleri öğrenmek mümkün… Başka bir deyişle, bu işlere ne kadar ciddiyetle yaklaştığını…