9 aylık hamileydi, kürtaj oldu! O ülkede yasak değil...
Hamileliğini 9. ayında sonlandırdığı iddia edilen Güney Koreli bir video paylaşımcısı hakkında soruşturma başlatıldı. Güney Kore'de kürtaj, hamileliğin herhangi bir aşamasında geçerli olmak üzere gerçekleştirilebiliyor.
Hamileliğini 36. haftada sonlandırdığını iddia eden Güney Koreli bir video paylaşımcısı, Güney Kore'de dehşete yol açan ve ülkenin neden kürtaj yasası olmadığına dair acil sorulara neden olan bir davada cinayetten soruşturuluyor.
9 AYLIK HAMİLEYDİ, KÜRTAJ OLDU
GÜNEY KORE'DE YASAK DEĞİL
CNN News'in haberine göre, Güney Kore'de bir video paylaşımcısı kadının, yaptığı paylaşımda 9 aylık hamileliğini sonlandırdığını anlattığı iddia edildi. Kadın hakkında cinayetten soruşturma başlatılırken, polis güçlerinin CNN'e yaptığı açıklamada, Seul Ulusal Polisi'nin Güney Kore hükümetinin talebi üzerine Temmuz ayında YouTube'da kürtaj deneyimini anlattığı iddia edilen bir video yayınlamasının ardından kadın hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.
24 haftayı geçen kürtajlar birçok ülkede yasaklanmış durumda. Ancak Güney Kore'de kürtajın ne zaman, nerede ve nasıl yapılacağını düzenleyen bir yasa yok. Uzmanlar, bu durumun sadece potansiyel yanlış uygulamalara kapı açmakla kalmayıp aynı zamanda güvenli kürtaja erişimi de engellediğini, kadınların ve doktorların yasal bir belirsizlik içinde hareket etmek zorunda kaldığını söylüyor.
Güney Koreli 11 kadın örgütü ve STK'dan oluşan bir koalisyon, yaptıkları ortak açıklamada, kürtaj hizmetlerine erişimi iyileştirmek yerine hamileliklerini sonlandıran kadınların peşine düşen hükümeti eleştirdi. Açıklamada, "Bu, sorumluluktan kaçmak ve suçu başkasına atmak için yapılan acınası ve ciddi bir girişimden başka bir şey değildir," denildi.
GÜNEY KORE'DE KÜRTAJ MESELESİ
Altmış yılı aşkın bir süredir Güney Kore'de kürtaj yaptırmak, tecavüz, ensest ve anne ya da bebeğin sağlığını tehdit eden sınırlı istisnalar dışında, iki yıla kadar hapisle cezalandırılan bir suçtu. Kürtaj yaptırmayı tercih eden hamile kadınlar da bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyordu. Ancak 2019 yılında Güney Kore Anayasa Mahkemesi bu yasağı kaldırarak Ulusal Meclis'e 2020 yılının sonuna kadar yeni kürtaj yasaları çıkarması için süre verdi ve mahkeme 22 haftalık bir süre sınırı getirilmesini tavsiye etti. Yasama organı bu son tarihi karşılayamayınca, kürtajla ilgili cezai hükümlerin süresi doldu ve kürtaj hamileliğin herhangi bir aşamasında geçerli olmak üzere yasallaştı.