9 Eylül Medyanın Halleri
9 Eylül Medyanın Halleri... Köşe yazarlarının gündemi ne? Gazetelerde neler var? Köşe yazılarında öne çıkanlar neler?
MSB YANINDA MİT DE DEVREDE... KARA HARP OKULU BÖLÜK KOMUTANI BİNBAŞI M. TSK’DAN İSTİFA ETTİ
NEDİM ŞENER/ HÜRRİYET
Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından öğrendiğim bilgiye göre; Ebru Eroğlu üstlerine gerekçeyi anlatırken “Pişman değilim” ifadesini kullanmamış. Ama teğmenleri tartışmanın tarafı yapmak isteyenler “Pişman değilim” ifadesini itinayla eklemişler. Bunun da gerilimi tırmandırma amacı taşıdığı açık.
Oysa teğmenlerin hedefinin hükümeti hedef alan bir mesaj vermek olmadığının bir başka işareti Ebru Eroğlu’nun sonradan kapattığı Instagram hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fotoğrafını koyarak yaptığı paylaşımda yer verdiği şu not: “Şanlı yuva Harbiye’den 175. Devre birincisi olarak diplomamı Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden alma onurunu yaşadım. Artık en büyük Harbiyeli’nin izinden yürüyerek Türk milletinin emrinde milletimizin ismini yüceltmek için çalışmak asli vazifemdir. Yaşa var ol Harbiye!”
FETÖ, MSÜ öğrencileri hakkında başlattığı “tarikatçı-cemaatçi” algısı üzerinden “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sözü ile tamamladığı algı operasyonu ile istediği sonucu elde etti. Bu olaydan gerekli ders çıkarılmalı. Küçük bir kanama gibi üzeri örtülüp iyileşti sanılmamalı. O kanama içerideki büyük bir hastalığın işareti olabilir. Ve eğer içerideki hastalığa neden olan FETÖ’cü mikroplar son unsuruna kadar bertaraf edilmezse sadece TSK, MSÜ değil Türkiye’yi daha kötü günler bekliyor demektir.
DEMOKRASİ Mİ PİYASALARI BOZUYOR, PİYASALAR MI DEMOKRASİYİ?
YUSUF DİNÇ/ YENİ ŞAFAK
Türkiye’de bir kesimin liyakat kriterinin batıcılıktan ibaret olduğunu düşündüğümü daha önce yazmıştım. Yapısal reformdan birçoklarının sadece yüzünü batıya dönmeyi anladığını düşündüğümü de söylemişimdir.
Bugün de uzun zamandır da çokları; “Türkiye’de demokrasi olmadığı için yatırım gelmiyor,” tezini savunuyor. Daha doğrusu yalnızca bu tezi savunuyor. Bunların da birçoğu yatırımı sıcak para zannetmekle yetiniyor.
Demokrasi-piyasa ilişkisine dair bu kavrayış, temel düzey kapitalizmin iyi anlaşılmış olduğunu gösterir, önce bunu söyleyeyim.
Şimdi ileri düzey kapitalizme geçelim. Yani demokrasi hakkında kuşkucu olmaktan piyasalar hakkında kuşkucu olmaya…
Türkiye’ye demokrasi eleştirisi yapanlar eş anlı olarak ekonomi politikasına IMF politikası eleştirisi getiriyor. Bu cümle yoğun ironi barındırır, bilesiniz. Çünkü iki eleştiriyi arka arkaya getirenler çelişkiye düşüyor.
IMF programı demokratik olmadığı için Türkiye kaderinden IMF’i çıkarmış olmalıdır. Çünkü IMF karşıtlığının evrensel karakteri budur.
Evet, en az Birleşmiş Milletler gibi küresel siyasal yönetişim kurumlarının sorgulandığı kadar küresel finansal yönetişim kurumlarının da sorgulanması gerektiğini, reform yapılmasını gerektiğini, yeniden yapılandırılması gerektiğini düşünüyorum.
Neyse Türkiye IMF’i kaderinden çıkardı ama kaderin çıkaramayacağı kendi piyasalarının anti-demokratik yüzünü de gördü.
ZORLAMA BİYOGRAFİNİN GİZLİ MAKSADI
SONER YALÇIN/ SÖZCÜ
Atatürk’e anlamsız şekilde “materyalist” diyen Şerif Mardin, Nursi’yi gerici gören Cumhuriyet aydınlarını itibarsızlaştırma gayreti içinde.
Nursi’ye ve ona göre, sorunların tek kaynağı Kemalizm ve “kurtuluş” Ilımlı İslam ile barışmakla mümkün!
Cumhuriyet rejimi karşısına muhalif lider olarak Said Nursi’nin çıkarılması dönemin ruhuna uygundu.
Niyet sır değil ve buna sosyolojik tahlil filan denemez, psikolojik savaş yapıyor.
Yaptıkları komplo teorisiydi ki, ülke için yıkım getirdi: FETÖ.
Bu “yangına” çok kişi “benzin bidonuyla” koştu.