AB fonlarında musluk açıldı
Avrupa Birliği tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın Kırsal Kalkınma bileşeni IPARD ile 7 yıl içerisinde 785 milyon avro tutarında hibe desteği kullanılacak.
Tarım ve Orman Bakanlığının IPARD III Programı (2021-2027) destekleri kapsamında 2024 yılında çıkılacak çağrılara ilişkin takvim, 3 yıl sonra 19 Mart 2024 günü açıklandı. Bakan İbrahim Yumaklı, 2024 yılından itibaren uygulanacak IPARD III Programı'nın 81 ile yaygınlaştırıldığını belirterek, 7 yıl içerisinde 785 milyon avro hibe desteği kullandırılacağını bildirdi.
Bakan Yumaklı, yeni bir uygulamaya giderek 2024 yılında çıkılacak çağrılara ilişkin takvimi ilk kez yıllık açıkladıklarını bildirerek, “2024 yılından itibaren uygulanacak olan IPARD III Programı ile 7 yıl içerisinde 785 milyon avro tutarında hibe desteği kullandıracağız. Yeni Program döneminin en büyük yeniliği ise bugüne kadar 42 ilimizde uyguladığımız IPARD Programı'nın uygulama alanını ülke geneline yaygınlaştıracak olmamızdır. Bu sayede ülkemizin 81 ilindeki girişimcilerimiz, tarım-gıda ve kırsal kalkınma alanında yapacakları yatırımlar için artık IPARD kaynaklarını kullanabilecekler ve ülkemizin her yerindeki yatırımcılarımız ile çiftçilerimiz hibe desteklerimizden faydalanabileceklerdir." dedi.
785 MİLYON AVRO İHYA EDECEK
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Avrupa Birliği ile yapılan müzakereler sonucunda, IPARD III Programının finansman kaynağının 555 milyon avrodan 785 milyon avroya çıkarıldığına dikkati çekti. İlk başvuru çağrı ilanı da 21 Mart günü yayınlandı. Yeni programdan ve milyon avroluk hibeden umutlar büyük. Bakana göre, yeni desteklerle 20 bin yeni istihdam yaratılacak, yumurtalar işlenecek, yem bitkileri yetiştirilecek, tuzlu suda kültür balıkçılığı yapılacak! Hasılı kırsal kalkındırılacak! 21 Mart’taki ilanı, ağustos ayına kadar devam edecek, başvuru dönemleri de sırasıyla mayıs, temmuz, ağustos ve eylül ayları olacak. Plana göre, 80 milyon avro bütçeli Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme için haziran ayında, 90 milyon avro bütçeli Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar için temmuz ayında ve 12 milyon avro bütçeli Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (Açık Alanda Bitkisel Üretim Projelerine Yönelik Makine Ekipman Destekleri) için ağustos ayında çağrıya çıkılacak.
Projeler, başvurular yapıldıktan sonra toplam destek tutarı bütçeyi aşarsa ne olacak? Sorunun yanıtı, sıralamada: “IPARD Programı’nda ilgili tedbir için belirtilen sıralama kriterlerine göre başvurular sıralanacak ve bütçenin yeterli olduğu sayıda başvuru incelenecek.”
DALGA DALGA AB ÖVGÜSÜ
Bakan Yumaklı’nın açıklamasından sonra, illerde bilgilendirme toplantıları başladı. Önceden 42 il ile sınırlı olan IPARD desteği artık diğer illere de yayılıyor! Biri de İzmir. Bu kapsamda TKDK İzmir İrtibat Ofisi açıldı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tanıtım toplantısı düzenledi, yatırımcılara yüzde 50-75 arasında hibe desteği sağlanacağı duyuruldu.
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, projenin İzmir’i kapsamasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Şahin yaptığı açıklamada, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz hayvancılık yatırımlarından, gıda sanayi tesislerine, bitkisel üretimden, kırsal turizme ve makine parklarına kadar birçok alanda yatırımcılarımıza destek olacak. TKDK desteklemeleri ile kurulacak ve AB standartlarına göre modernize edilecek işletmeler ile tarım ve sanayi sektöründe, hayvancılığın gelişmesinde, verimliliğin artırılmasında ve tarımsal üretim sektörlerinde ihracat olanaklarının yaratılmasında gücümüze güç katacağımıza inanıyorum.” dedi.
Toplantıda hazır bulunan Manisa İl Koordinatörü Uğur Uslu, Manisa’da AB’nin IPARD I ve II dönemlerinde aldıkları fonların ne kadar işe yaradığını, “Türkiye bütçesinden en çok istifade eden iller arasında yer alarak Manisa’da bugüne kadar birçok işletmenin kurulmasını ve modernize edilmesini sağladık. Bu başarımızı Ege’nin incisi İzmir’imiz için de gerçekleştirmeye hazırlanıyoruz.” sözleriyle dile getirdi.